İşte CHP’nin erken seçim programı!

İşte CHP’nin erken seçim programı!
12 Ağustos 2015 09:51

Erken seçim olasılığını göz önünde bulunduran CHP, stratejisini ekonomik vaatler yerine ‘demokrasi, barış, hukuk devleti’ eksenine oturtacak.

 

 

SEBAHAT KARAKOYUN – BirGün

 

AKP ile koalisyona yönelik ön görüşmeler süresince erken seçim olasılığına da gözardı etmeyen CHP, seçim stratejisini gözden geçirdi. CHP, 7 Haziran’da öne çıkan ekonomik vaatler yerine ‘demokrasi, barış, hukuk devleti, dış politika, güvenlik’ eksenli bir bildirgeyle yola çıkmaya hazırlanıyor.

 

 

Bir yandan AKP ile 24 Temmuz’da başlayan ‘istikşafi’ koalisyon görüşmelerini sürdüren CHP, olası bir seçim kararıyla açığa düşmemek için de erken seçime yönelik çalışmalarını hızlandırdı. CHP’de 7 Haziran genel seçim sonuçlarının il bazında ayrıntılı bir analizi yapıldı. Geçen seçimlerdeki kampanya da seçim sonuçları dikkate alınarak tekrar masaya yatırıldı.

 

 

7 Haziran genel seçimlerinde asgari ücretin bin 500 TL’ye çıkarılması, emekliye iki maaş ikramiye verilmesi, mazot fiyatının düşürülmesi gibi ekonomik vaatleriyle seçmenin karşısına çıkan CHP’nin, genel seçimlerin ardından gelişen süreç nedeniyle seçim stratejisini ‘demokrasi, barış, hukuk devleti, dış politika, güvenlik’ eksenine oturtması bekleniyor. Öte yandan seçime gidilmesi durumunda kullanılacak bayrak, flama ve afişler için de ihale açılması amacıyla harekete geçildi.

 

 

ÖNSEÇİMİ AŞMA FORMÜLÜ

 

 

Bu arada tüzüğüne göre milletvekili adaylarının yüzde 85’ini önseçimle belirlemek zorunda olan CHP, kasım ayında bir erken seçime mevcut adaylarla gitmek için de yöntem arayışına girdi. Önseçim zorunluluğunu aşmak için başvurulabilecek yöntemler konusunda bir çalışma yapan CHP kurmayları, hazırladıkları raporu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu.

 

 

Buna göre CHP, öncelikle YSK’den takvimin sıkışıklığı nedeniyle önseçim yapılamayacağına ilişkin bir karar çıkartmaya çalışacak. Ancak bunun mümkün olmaması durumunda da tüzüğe 7 Haziran seçimleri öncesinde yapılan önseçim sonuçlarının ilk seçimde de geçerli olacağına ilişkin bir geçici madde eklenmesi için tek gündem maddesiyle tüzük kurultayını toplayacak.