Işık Kansu: Ederim Ezber!

Işık Kansu: Ederim Ezber!
22 Eylül 2012 11:38

Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve soyadını Atatürk’ten özel olarak alan, Mazhar Müfit Kansu’nun torunu Işık Kansu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Menderes’in mezarını ziyaretini farklı bir açıdan ele aldı:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Adnan Menderes’in gömütüne çiçek bırakırken dedi ki:

“Ezber bozuyoruz.” Bir CHP liderinin, DP lideri Menderes’in gömütünü, hele de “ezber bozuyoruz” diyerek ziyareti, son derece doğru olan ve CHP’nin geçmişte de izlediği “idamlara karşı çıkma” çizgisinin ötesinde bir anlam ifade eder.

O anlamın ne olduğunu, CHP PM üyesi Gülsüm Bilgehan Toker daha iyi bilir. Babası Metin Toker’i, Menderes yönetimi muhalif yazılar yazdığı için hapsetmişti.

O anlamın ne olduğunu, CHP PM üyesi Metin Feyzioğlu daha iyi bilir. Dedesi, dönemin SBF Dekanı Turhan Feyzioğlu kovuşturmaya uğratılmış ve üniversiteden istifaya zorlanmıştı.

O anlamın ne olduğunu CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata ile PM üyesi Hurşit Güneş daha iyi bilir. Ayata’nın kayınpederi, Hurşit Güneş’in babası Turan Güneş, Menderes döneminde, basına ispat hakkı tanınmasını istediği için Demokrat Parti üyeliğinden çıkarılmıştı.

Menderes döneminde Türkiye’nin tıpkı bugün olduğu gibi bir çoğunluk diktasına sokulduğunu, ikili anlaşmalarla tümüyle Amerika’nın güdümü altına girildiğini, aydınların baskılandığını, gazetecilerin içeriye atıldığını, halkın “Vatan Cephesi’nden olanlar, olmayanlar” diye ikiye bölündüğünü onlar anlatamazlarsa, yakın tarih kitapları anlatır.
Tarihten ders almak isteyen bilmiyorsa eğer, öğrenememişse eğer, alır okur.
Bugünün ezberine kanmaz.