IŞİD Kerkük’e saldırıyor; koalisyon uçakları da IŞİD’i bombalıyor

IŞİD Kerkük’e saldırıyor; koalisyon uçakları da IŞİD’i bombalıyor
30 Ocak 2015 09:21

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak’ın petrol zengini kentinin güneybatısından büyük bir saldırı başlattı, kent merkezinde de bombalı saldırı gerçekleştirdi. Koalisyon uçakları da sabah saatlerinden itibaren bölgeyi bombalıyor.

 

 

Al Jazeera’nin ulaştığı kaynaklara göre kentin büyük bir kısmına elektrik verilmiyor. IŞİD, dün akşamdan itibaren kentin güneybatısından büyük çapta bir saldırı başlattı. Bu bölgede Kuzey Petrolleri olarak bilinen petrol şirketinin tesisleri ve şirket binaları bulunuyor.

 

 

Çatışma sesleri Kerkük kent merkezine kadar ulaşıyor. Koalisyon uçakları da sabah saatlerinden itibaren bölgeyi bombalamaya başladı.

 

 

IŞİD sabah saatlerinde ise Kerkük kent merkezinde Irak polis Müdürlüğü ve Kürt Partilere ait asayiş karargahının olduğu bölgeye bombalı bir araçla saldırı düzenledi. Bir grup IŞİD mensubu, kent merkezinde bulunan Kasır Kerkük adlı otel binasına girdi ve orada da çatışmalar başladı.

 

 

IŞİD’in Kerkük’teki saldırıları bölgede bulunan birçok petrol sahasını ve boru hatlarını da Irak Anayasası’ndaki 140. maddesinde Saddam Hüseyin döneminde Kerkük’ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük’te yapılacak nüfus sayımı esas alınarak kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilmesi öngörülüyordu. Ancak bu madde hiç uygulanamadı.

 

 

Merkezi hükümet Kerkük’ü Bağdat’a bağlamak isterken, Kürtler Kerkük’ün Kürt Bölgesi’ne bağlanmasını talep ediyor. Türkmenler ise Kerkük’ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor.

 

 

Kaynak: Al Jazeera Türk