İncirlik pazarlığı

İncirlik pazarlığı
9 Ekim 2014 08:55

Türkiye’nin İncirlik Üssü’ndeki Predatorlere IŞİD’e karşı istihbarat toplaması için izin vermesi ABD Başkan Yardımcısı Biden’in dile getirdiği iddiaları doğruladı. Sırada hava sahasının koalisyona açılması var. Bugün Ankara’ya gelecek olan ABD heyetinin konuyu masaya koyması bekleniyor.

 

ABD Hava Kuvvetleri’nin, Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarını durdurmak için yaptığı havadan bombardıman için gerekli operasyonel istihbaratın İncirlik Üssü’ndeki ABD’ye ait insansız hava aracı Predatorlerden elde edildiğinin ortaya çıkması, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Harward Üniversitesi’nde geçen hafta dile getirdiği iddiaları doğruladı.

 

Biden, 2 Ekim’de tezkerenin kabul edilmesinin ardından, 25 Eylül’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile New York’ta yaptıkları görüşmeye atıfta bulunarak “IŞİD’e karşı Türk kara gücüne izin vermek, hava sahasının NATO ve diğer müttefikler tarafından kullanılabilmesi, hava sahasının insansız hava araçlarına açılabilmesi için Türk parlamentosunda oylama yapıyorlar” demişti. Biden, bu sözlerin tezkere geçene kadar gündeme getirilmemesi için de Erdoğan’ın kendisinden ricada bulunduğunu kaydetmişti.

 

‘NATO uçaklarına izin verin’

 

Biden’ın bu sözlerin ardından önceki gün ilk kez İncirlik’ten kalkan Predatorler, IŞİD’e ilişkin topladığı operasyonel istihbaratı kendi hava kuvvetlerine verdi ve hedefler vuruldu. İncirlik’teki Predatorler, Türk Hava Kuvvetleri’nin “izni ve kontrolü” altında uçuşlarını gerçekleştirebiliyor. Türkiye’ye ait milli insansız hava araçlarının ve savaş uçaklarının ise IŞİD’e yönelik operasyonlarda kullanılmadığı belirtildi.

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için atadığı özel temsilcisi emekli General John Allen ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk de bugün Ankara’da başlayacak temaslarında, öncelikli olarak Türk hava sahasının koalisyon ülkelerine açılmasını isteyecek.

 

Tezkere yetkisi elinde bulunan hükümet, Türk hava sahasını “üst geçiş iznini” Bakanlar Kurulu kararıyla koalisyon güçlerine açabilir. Bu durumda, ABD başta olmak üzere koalisyonda yer alan ülkelere ait hava kuvvetleri, Türk hava sahasını kullanarak IŞİD hedeflerini vurabilecek.

 

Bu arada sınıra yerleştirilen savunma sistemlerinin füze değil, “AN/TPQ 36” adlı havan ve topçu tespit radarı olduğu öğrenildi. Türkiye’ye yönelik taciz ateşinin nereden geldiğini anında tam olarak belirleyen bu sistem sayesinde, Türk Kara Kuvvetleri ateşin geldiği bölgeye “misliyle” karşılık veriyor.

 

Kaynak: Barkın Şık/Cumhuriyet