İnce’den hükümete ‘Çözüm Süreci’ ile ilgili 10 soru

İnce’den hükümete ‘Çözüm Süreci’ ile ilgili 10 soru
18 Ağustos 2013 09:41

CHP Grup Başkan Vekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, hükümetin genel af yerine İnfaz Kanunu’nda değişiklik yapmaya hazırlandığını söyledi.

 

CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, partisinin Ordu İl Teşkilatı’nı ziyaret ederek  basın toplantısı düzenledi. ‘Çözüm sürecini’ eleştiren İnce, sürecin daha önceki adlarının ‘Kürt açılımı’, ‘Demokratik açılım’, ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’, ‘Barış Projesi’, ‘Çözüm Projesi’ olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Adını bile doğru dürüst koyamadılar. Bu ülkede barış, kardeşlik olsun, silahlar sussun istiyoruz. Çözüme ‘Evet’ diyoruz. Hep birlikte şu soruyu sormalıyız; Biz Kürt sorununu çözer miyiz? Evet. Biz Kürt sorununu çözeriz ama biz Kürdistan sorununu çözemeyiz. Ben Ordu’dan Hükümete 10 soru sorup bunların cevabını bekliyorum.”

CHP’li Muharrem İnce, bu konudaki sorularını şöyle sıraladı:

* Abdullah Öcalan bu süreçte hakem mi, mahkum mu, taraf mı? * PKK bir terör örgütü müdür, değil midir? Statüsü nedir kiminle görüşme yapıyorsunuz? Terör örgütüyse, terör örgütüyle mi görüşüyorsunuz? * PKK, Hükümete neden sürekli tehditler savuruyor? Bu Hükümetle danışıklı dövüş müdür? * PKK uyuşturucu operasyonlarını ve karakol yenilemelerini neden sürece sabotaj olarak görüyor? * Sınır dışına çekilme silah bırakmayı neden içermiyor? PKK tarafından neden silahlar teslim edilmiyor? * Örgüte katılımlar neden artıyor? * ‘Öz Savunma Birlikleri’ diyerek PKK’ya bir resmi anlamda bir egemenlik mi veriliyor? PKK bir resmiyet mi kazanıyor? * Çözüm neden sadece Abdullah Öcalan’a indirgeniyor? Türkiye’nin 30 yıllık bu belası sadece bu Abdullah Öcalan’ı mı ilgilendiriyor. Onun affı, ev hapsi, sağlığı, düşünceleri. Bu süreç sadece Öcalan’ın geleceğiyle mi ilgili. * PKK, Suriye sürecine bilerek mi dahil edildi? * İktidar parti yetkilileri son günlerde PKK’nın bazı üst düzey yöneticilerinin mezheplerini neden açıklama gereği duyuyorlar?

YAPACAKLARI GENEL AF DEĞİL

İnce, hükümetin genel af çıkarmayacağını ancak, İnfaz Kanunu’nda değişiklik yapacağını da ileri sürerek, “Milleti böyle kandırıyorlar. ‘Genel af’ derlerse serbest kalanlar konuşabilecek. Korkmadan konuşabilecekler bugün tutuklu olanlar da. Ama İnfaz Kanunu’nda değişiklik yaptıklarında serbest bırakılsalar bile korkacaklar tekrar içeri alınabiliriz diye. Bugün bu kadar gazetecinin, generalin, tutuklu değil tutsak; rehine olduklarını söylüyoruz. Genel af olmayacak tabii ki İnfaz Kanunu’nda değişiklik yapacaklar” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın ‘Eylül’de olayların bedelini öderler’ açıklamasını da eleştiren Muharrem İnce toplumun yeniden gerilmek istendiğini öne sürerken, hükümetin eğitim politikalarını da eleştirdi. İnce, şöyle devam etti:

“Başbakan, ‘Çocuklarına rapor alanlar geri zekalıdır’ dedi. 60 aylık olanlar genelgeyle 66 aya çıkarmışlardı geçen sene. Şimdi yeni bir yönetmelik yayınladılar 66-67-68 aylıklar veli dilekçesiyle ertelenebilir, ’69 ve 72 ay arasında rapor alabilir’ dediler. Geçen sene rapor aldığı zaman ‘Geri zekalı raporu’ almış oluyordu bu sene rapor almak serbest. Bence asıl geri zekalılık budur, bunu görememektir. Kanunu 60 aylık çıkaracaksın, onu yönetmelikle 66 aya dönüştüreceksin sonra genelgelerle yönetmeliklerle 72 aya kadar çekeceksin. Bunları görememektir, o velilere rapor aldıkları zaman ‘geri zekalı raporu alıyorsun’ diyeceğinize geri zekalı yöneticilerle çalışmayın da memleketin çocuklarının başına bela olmayın.”

Başbakan Erdoğan’ın Ortadoğu politikalarını eleştiren Muharrem İnce, şöyle devam etti:

“Başbakan Ortadoğu’da devletten devlete ilişki kurmuyor. Bir takım grupçuklarla ilişki kuruyor. Bu bir takım grupçuklarla ilişki kurduğu zaman o devlet içindeki diğer grupların düşmanı oluyoruz biz. Bakın Türkiye Somali’ye ne kadar yardım etti. Müthiş yardım etti ama Somali’de bomba patlattılar çocuklarımız öldü bizim. Neden çünkü devletten devlete ilişki kurmuyor. Ortadoğu’yu mezhep üzerinden okuyor başbakan yanlışı burada. Türkiye’nin dış politikası mezhep üzerinden okunmaz.”

İnce, Aybastı Belediyesi tarafından İçişleri eski Bakanı AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin’in isminin Perşembe Yaylası Er Meydanı’na verilmesini de eleştirdi. CHP’li İnce şöyle devam etti:

“İdris Naim Şahin ‘Ben milletvekilinden düştükten sonra verin o ismi’ demiş ya fark etmez o. Şimdi verseler bile milletvekilliğinden düştükten sonra zaten silerler onu. 30 yıldır siyasetin içindeyim. Çok bakan, milletvekillerinin isimleri verilmiştir, hiçbiri kalmamıştır onların. Ama sizin milletvekilinizde çok para var. Aynı maaşı alıyoruz. Hatta ben ondan daha şanslıyım. Grup başkanvekiliyim, makam arabası falan var. Ama onda çok para var. Basıyor parayı ağa oluyor. Ben ağa falan olamam, çoluk- çocuk anca geçiniyorum. Bir de bana bir tazminat kaybetti ama Yargıtay aşaması var daha. Hep size vermeyecek biraz da bana verecek. Ama Yargıtay’da ne olur bilemiyorum.”

Muharrem İnce CHP Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayının halen görevde olan  Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun olduğunu söyledi. İnce, daha sonra Perşembe Aybastı Yayla şenliklerine katıldı.