İki dikkat çekici vekil

İki dikkat çekici vekil
22 Temmuz 2021 12:22

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul salonunun ne kadar sağlıksız bir yapı olduğunu yaklaşık 7 sene önce filan fark etmiştim.

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Basık, havasız, sağlıklı hava sirkülasyonu olmayan, ısılandırılması çok gayr-i tabii, ışıklandırması çok kötü bir yer olduğunu fark etmiş ve bu salonda tüm gün oturan herkes hasta olur demiştim.

 

 

Ama buna dair hiçbir yerde bir şey okumayıp, duymayınca ve içimden demek ki, herkes memnun demiştim.

 

 

Oysa şunu da bilmeliydim, üzerinde konuşulmaması bir şeyin rahatsızlık vermediği anlamına gelmez.

 

 

Sadece bazı şeylerin gündeme gelmesi çok üzün sürebilir bazen.

 

 

Ve, bugün Halkınhabercisi’nde CHP’li hekim vekil Murat Emir’in sözlerini okuyunca iki şey düşündüm…

 

 

Bu çok dikkatli ve seçici bir hekim.

 

 

Buna güvenilir ve bu adam iyi işler çıkarır.

 

 

Ki, bu vekilin daha önce de dikkat çekici bazı açıklamalarını okumuştum.

 

 

Murat Emir diyor ki bu konuda özetle…

 

 

“Branşım göz olduğu için, göz kuruluğunun çok yaygın olduğunu söyleyebilirim. Hemen hemen her vekilde var. Özellikle Genel Kurul çok alerjen dolu bir ortam. Aydınlatması da sorunlu. Ayrıca vekillerde yüksek tansiyon, şeker, obezite ve buna bağlı kalp hastalıklarının yaygın. Düzensiz yaşam aslında bunun temel sebebi.”

 

 

TBMM Genel Kurulu kesinlikle göz kuruluğu yapacak bir ortam.

 

 

Obezite ve şeker muhakkak başka faktörlere da bağlı, ki, stres de şekeri çok artırır ama Genel Kurul’un sadece havası nedeniyle göz kuruluğu olabilir. Başkaca bir etmen olmaksızın.

 

 

Ve, kendi oturdukları salonun sağlıksızlığı konusunda birşey yapmayan, yapamayan vekiller, daha da doğrusu bunu anlamayan dahi vekiller herhalde toplum sağlığındaki sorunları da anlayıp, bir şey yapamazlar.

 

 

Bir diğer dikkatimi çeken vekil de HDP’li vekil Muazzez Orhan Işık HPV aşısının ücretsiz olması önerisisini sunmuş TBMM’de.

 

 

HPV, yani Human Papiloma virüsü, özellikle toplumun dar gelirli alt kesimlerinde çok yaygın olan (daha ziyade erkeğin eşini aldatmasıyla, kendi eşine de geçen ve kadında rahim ağzı kanserine sebep olan) bir virüstür.

 

 

Aferin bu HDP’li vekile ve de teklifin gerekçesini yazan bir başka HDP’li vekil Ayşe Sürücü’ye…

 

 

Ayşe Sürücü de, teklifin gerekçesinde şöyle demiş…

“Kadın istihdamı ve kadın yoksulluğu oranlarına bakıldığında rahim ağzı kanseri başta olmak üzere birçok kanserden kendini korumak için kadınların HPV aşısına ayıracak bütçesi bulunmamaktadır. HPV aşısının ulusal aşı programına dahil edilmesi halk sağlığının tesisi açısından mecburi bir konumdadır”
Bugün bu 3 vekili de tebrik ediyorum.

 

 

Farkında oldukları için, seçebildikleri için ve gerçekten sorunları görebilecek gözleri olduğu için.

 

 

Mesela bu HPV o kadar çok kadın canı alır ki, şu ana kadar Sağlık Bakanlığı’nın bunu gündemine almış olmaması zaten başlı başına bir facia.

 

 

E, haliyle Meclis’te parmak indirip kaldırmaktan kendi oturduğu salonun sağlığa ne kadar zararlı olduğunu bile fark etmeyen vekillerden HPV’yi gözlemleyip anlamalarını beklemek çok olurdu zaten.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar