HSK atamalarında muhalif hakimlere sürgün!

HSK atamalarında muhalif hakimlere sürgün!
19 Temmuz 2023 05:44

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yayımlanan 2023 Adli ve İdari Yargı Yaz Kararnamesi ile 3423 hâkim ve savcının görev yeri değiştirildi. Kararname ile birlikte muhalif hakimler istekleri dışında başka illere atanırken, Erdoğan’ın 3’üncü kez Cumhurbaşkanlığı adaylığına itiraz eden yargıç Ahmet Çakmak, HSK 2’nci Dairesi kararı ile ihraç edildi.

 

 

2017 yılında verdiği bir röportajdaki açıklamaları nedeniyle disiplin cezasına çarptırılan ve başvurusu üzerine, geçtiğimiz günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce hak ihlali kararı verilen Yargıçlar Sendikası Başkanı İzmir Karşıyaka Hâkimi Ayşe Sarısu Pehlivan, isteği dışında Adana Hâkimi olarak atandı. Yine Yargıçlar Sendikası üyesi İzmir Hâkimi Halil Güner Çorum’a, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi üyesi Süleyman Mutlu ise Kilis’e atandı.
Gezi Direnişi davasında, Osman Kavala’nın tahliyesi yönünde oy kullanan ve heyetten alınan İstanbul Ağır Ceza Hâkimi Sercan Karagöz ise kararnameyle, yine isteği dışında Agiri’ye hakim olarak görevlendirildi.

 

 

İZMİR BAROSU’NDAN TEPKİ

 

 

Konuya dair açıklama yapan İzmir Barosu, sürgün niteliğindeki bu atamalar ve ihraç kararının “Kuvvetler Ayrılığı” ilkesinin ihlali olduğunu vurguladı. Bu kararların yürütmenin yargı üzerindeki tahakkümünün yeni bir örneği olduğu belirtilen açıklamada, “Üyeleri, aynı zamanda siyasi bir kimliği ve parti aidiyeti bulunan Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen HSK, bu tahakkümün aracı haline gelmiştir. İzmir Barosu olarak, liyakate ve kıdeme aykırı, sürgün niteliğindeki bu atamaları ve ihraç kararını kınıyor, tarafsız ve bağımsız bir yargı için mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz” denildi.