Hekim göçü tablosu korkutucu!

Hekim göçü tablosu korkutucu!
3 Eylül 2022 09:10

Son dönemde yaşanan ekonomik kriz, ülkenin en önemli alanında hizmet veren doktorların yurtdışına kaçmasına sebep oldu.

 

 

2012’de 59, şimdi ise 1.683… Hekim göçü son 10 yılda 28 kat arttı… Doktorlar gidiyor!

 

Sağlık sisteminde yaşanan aksaklıklar, pandemi, şiddet, iş yükü ve tüm bunların üzerine eklenen ekonomik sorunlar, ülkenin en önemli alanında hizmet veren hekimlerin göç etme oranını artırdı. Milli Gazete’den Ahmet Sesli’nin haberine göre halkına sağlık hizmeti verebilmek için uzun yıllar süren eğitim sonunda hekim olan binlerce genç, çıkmaza giren sorunlar nedeniyle yüzünü yurt dışına çevirdi.

 

HEKİM GÖÇÜ TABLOSU KORKUTUCU

 
Pandemi ile birlikte sağlık sisteminde yaşanan sorunlar son yıllarda gündemde üst sıralarda yer tutmaya başladı. Mali ve özlük haklarından çalışma koşullarına kadar birçok sorun ile boğuşurken, sağlık hizmeti vermeye devam eden hekimlerin yurt dışına çıkışları, sağlıkta yaşanan olumsuz tabloyu gözler önüne serdi.

 

 

28 KAT ARTTI

 
Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından paylaşılan veriler ise hekim göçünün vardığı boyutları ortaya koydu. Yurt dışında çalışmak isteyen hekimler, bağlı oldukları illerin tabip odalarından ‘İyi Hal Belgesi’ alarak yurt dışındaki sağlık kurumlarını başvuru yapabiliyorlar. Konu ile ilgili TTB tarafından paylaşılan verilere göre, son 10 yılda belge talebi yaklaşık 28 kat arttı. 2012 yılında sadece 59 belge talebi olurken, bu yılın ilk sekiz ayında bu sayı bin 683 oldu. TTB, iktidarın bu göç tablosunu görmezden gelmek yerine sağlık sisteminde yaşanan sorunlara çözüm yolu geliştirmesi çağrısında bulundu.