Fire olarak yorumlanamaz

Fire olarak yorumlanamaz
15 Ekim 2012 15:50

AKP’den fire açıklaması…

AKP Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Nurettin Canikli, yerel seçimlerin öne alınmasıyla ilgili anayasa değişikliğinin referandum sınırına takılmasıyla ilgili olarak, “Oylama gizli yapıldı, hayır oyu verenlerin kim olduğunu bilmek mümkün değil. Bu parti içinde zafiyet olarak yorumlanamaz”diye konuştu.

AKP Grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Nurettin Canikli, seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliği ile ilgili soruları cevapladı.
 
 
AKP İstanbul Milletvekili Hakan Şükür’ün mazeret bildirmeden yurt dışına çıkarak anayasa değişikliği oylamasına katılmadığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Mustafa Elitaş, ”Hakan beyin mazeret dilekçesi bizde mevcut” dedi.
 
Elitaş, ”Hayır oyu veren 8 kişinin kim olduğunu tespit etmek mümkün değil. Çünkü gizli oylamadır. Arkadaşlar o şekilde takdir etmişler. Hangi partiden olduğunu da bilmek mümkün değil” diye konuştu.
 
Bundan sonra izlenecek yol haritasına ilişkin de Elitaş, ”Sayın Cumhurbaşkanının yetkisi dahilinde. Sayın Cumhurbaşkanı 15 gün süreyle göndermediği takdirde Anayasa’nın 175. maddesine göre 60 gün sonra referanduma gidilmesi öngörülüyor. Sayın Cumhurbaşkanı yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye gönderirse o da yeniden değerlendirilir” ifadelerini kullandı.
 
Cumhurbaşkanının kararından sonra muhalefet partileriyle görüşüp görüşmeyeceklerine karar vereceklerini dile getiren Elitaş, Cumhurbaşkanının iade edebileceği yönündeki görüşlere ilişkin de ”Sayın Cumhurbaşkanı’nın kanaati konusunda Anayasa kendisine yetkiler vermiş. O yetkilerinden birisini kullanacaktır. Gelecekle ilgili senaryo üretiyorsunuz” dedi.
 
-BDP Kongresi’yle ilgili soruşturma-
 
Elitaş, BDP kongresinde yaşananlar üzerine savcılık tarafından soruşturma başlatıldığının hatırlatılması üzerine ise bunun savcıların yaptığı bir soruşturma olduğunu belirtti.
 
Mustafa Elitaş, ”BDP’nin, terör örgütü liderinin elebaşısının, orada posterini asması açıkçası biraz haddini aşan bir davranış şeklinde olmuş” diye konuştu.
 
Seçimlerle ilgili yapılacak değişiklikler konusunda, şunları kaydetti:
 
”Anayasanın 67. maddesi yapılacak seçimlere bir yıl kala yapılan değişikliklerin uygulanmayacağıyla ilgili. Zaten bizim değişiklik teklifimizde uygulanmayacağı ile ilgili istisna getirildi. Geçici madde bunu kapsıyor, yani o anayasa şartını kapsayan bir düzenlemeydi, ama şu anda referandum konusunda Sayın Cumhurbaşkanı’nın takdirini, kanaatini, görüşünü beklememiz gerekiyor.”
 
-”Doğmamış çocuğa don biçilmez”-
 
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de anayasa değişikliği oylamalarının gizli yapıldığını hatırlatarak, ”Orada kimin ne oy kullandığını, oyunun rengini tespit etmek hemen hemen imkansız. Bu nedenle bu tür açıklamaların hiçbirisinin kesin bir gerçekliği yansıtma ihtimali yok. Sadece tahminden ibaret, belki temenniden ibaret. O yüzden buna benzer yorumların hiçbir tanesini tespit üzerine inşa edilmiş olması mümkün değil. Sadece yorumdur, tahmindir. Dolayısıyla buradan yola çıkarak yapılacak olan yorumların da gerçeği yansıtmadığının bilinmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
Bundan sonra Cumhurbaşkanının onaylayarak, Resmi Gazete’ye göndermesi ve referandum yapılması ile yeniden görülüşülmek üzere Meclis’e göndermesi gibi iki seçeneğin bulunduğunu vurgulayan Canikli, ”Meclis, geldikten sonra gereğini yapar. Başka bir seçenek yok ve bu Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir. Bizim ihtimal konusunda herhangi bir yorum yapmamız doğru değil. İki ihtimal üzerine gerekli çalışmalar kuşkusuz yapılıyor” dedi.
 
Canikli, seçimlerin 3 Kasım’da yapılması yönünde bir çalışmalarının olup olmadığının sorulması üzerine, ”Önce Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki takdiri ortaya çıksın, biz de hangi yöntemin gerçekleşme ihtimali ortaya çıkacaksa ona göre adımlarımızı atarız. Doğmamış çocuğa don biçilmez o yüzden önce bir görelim Sayın Cumhurbaşkanı’nın kararını” ifadelerini kullandı.
 
”Anayasa değişikliği oylamasında gerçekleşen firelerin bir zafiyet olduğu yönünde yorumlara ne diyorsunuz” sorusuna Canikli, ”Bu gibi durumlarda her zaman olmuştur olabilir. Toplam olarak baktığınızda Anayasa değişikliğine destek vereceğini açıklayan iki siyasi partiden 8 fire söz konusu. Bu kadar çok kalabalık sayıda, bu kadar fire olabilir. Bir zafiyet olarak görmemek lazım” diye konuştu.
 
Uzun zamandır vekaletle oy kullanma yönteminin uygulandığını dile getiren Canikli, şöyle devam etti:
 
”Ama hangi Bakanın hangi Bakan için oy kullanacağı önceden oturumu yöneten Meclis Başkanvekili’nce açıklanır. Bu kuralda bir sorun yok bizden önce de böyleydi. Vekaleti veren, vekaleti verdiği kişiye kendi adına nasıl bir oy kullanması gerektiğini de belirtmiştir. Bu gizliliğin ihlal edildiği anlamına gelmez. Herhangi bir milletvekili arkadaşımızın oy kullandıktan sonra bu tercihini daha sonra bir kişiyle paylaşmış olması ihlal anlamına gelmez.”
 
”Sonuç sizi hayal kırıklığına uğrattı mı, sizi şaşırttı mı” sorusuna da ”Bu tür şeyler olabiliyor, geçmiş dönemlerde de çok yaşandı. Bir referandum çoğunluğuna gerek kalmadan, 367 oyun üzerinde kabul edilmiş olmasını arzu ederdik. Bu konuda irade ortaya koymuş iki siyasi partinin düşüncesi de oydu. Olsa iyi olurdu. Ama şunu da unutmayın 367 oyun üzerinde dahi geçmiş olsa Sayın Cumhurbaşkanı’nın takdir yetkisi var. İsterse bunu referanduma gönderebilir. Bunu da unutmamak lazım. 367 oyun üzerinde geçmiş olması da otomatik bir kabulü gerektirmez” ifadelerini kullandı.
 
Canikli, BDP kongresinde yaşananlar üzerine savcılığın başlattığı soruşturmayla ilgili, ”Yargı gereğini yapar, bunun ötesinde bizim bir beyanda bulunmamız Anayasamıza uygun değildir. Erkler ayrılığı ilkesinin de ihlali anlamına gelir” dedi