FİLİSTİN BAŞVURUYOR

FİLİSTİN BAŞVURUYOR
16 Eylül 2011 09:58

İsrail’in tehditvari mesajlarına ve ABD’nin, “Tüm yardımı keserim” uyarısına rağmen Filistin yönetimi, 23 Eylül’de BM’ye tanınma başvurusu yapmaya karar verdi.

     israil ile yıllardır yürütülen müzakerelerde hiçbir sonuca ulaşılamaması, Filistinliler’in sabrını tüketti. Mısır’da başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından “Artık dönüşü olmayan bir yoldayız” diyerek BM’ye başvuru sinyali veren Abbas’ın kararını Filistin yönetimi de dün resmen açıkladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a, tanınma ile ilgili başvuru mektubunun 23 Eylül’de saat 12.30’da sunulacağını duyurdu. Filistin cephesinde bu gelişmeler yaşanırken Amerikalı ve Avrupalı temsilciler, Filistin’i bu girişimden vazgeçirmek için mekik diplomasisine başladı. Amerikalı diplomatlar Dennis Ross ile David Hale’in yanı sıra Avrupa Birliği’nin dış politika temsilcisi Catherene Ashton ve Orta Doğu Dörtlüsü temsilcisi Tony Blair müzakerelerin yeniden başlatılmasını sağlamak için bölgeye gitti.

 

Avrupa bölündü

 

       Gözlemciler, Birleşmiş Milletler’de bir oylama olması halinde, Filistin devletinin tanınması konusunda Avrupa Birliği üyeleri arasında ayrışma olabileceğine dikkat çekiyor. Times gazetesi, “Filistin’in tanınması konusunda Avrupa bölündü” diyerek Amerikan yönetiminin, Birleşmiş Milletler’deki kritik oylamaya birkaç gün kalmasına rağmen hala rengini belli etmeyen İngiltere’ye bu konuda baskıyı artırdığını yazdı. Habere göre, Hollanda, Amerika ve İsrail’le birlikte hareket ederek Filistin’in başvurusuna karşı çıkacak. Almanya da bu yöne kayıyor. Ancak çoğu Kuzey Avrupa ülkeleriyle Fransa ve İspanya, Filistin devletinin bağımsızlığının Arap Baharı’nın ruhuna uygun bir adım olduğu görüşünde.

 

FT: Engelleyemezsiniz…

 

       Financial Times, Filistin’in bağımsızlık çabasını İsrail’in doğuşuna benzetti: Bağımsız Filistin, ayakta duramayabilir ya da hızlı iflas edebilir. Filistin’in sömürgecilikten kurtulma ve kaderini tayin süreci tamamlanmadı. Zayıflayan Batı’nın muhalefeti Filistin’in doğuşunu engelleyemeyecek. Tıpkı 1947’deki itirazlarının Yahudi devletinin ortaya çıkışını engelleyemediği gibi.

 

İsrail elçisi de Ürdün’ü terk etti

 

       İsrail’in Ürdün’ün başkenti Amman’daki büyükelçiliğini, bu ülkede Mısır’daki elçilik baskınına benzer bir saldırı ihtimali nedeniyle boşalttı. Facebook’ta, “Siyonist elçiliği topraklarımızda istemiyoruz” başlıklı sayfaya üye olan 3 bin kişinin elçiliğe yönelik bir saldırı hazırlığı içinde olduğunun öğrenilmesinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, gece aldıkları kararla, Ürdün’deki elçiliğin hafta sonu için bir gün önceden boşaltılmasını kararlaştırdı. Büyükelçi ve diğer diplomatlar geceyarısı bindikleri uçakla İsrail’e döndü. Böylece İsrail’in bölgedeki hiçbir ülkede elçi düzeyinde temsilcisi kalmadı.

 

      İsrail, “Ürdün yetkililerinin Kahire’deki olayların bir benzerinin tekrarlanmasına izin vermeyeceğini” dile getirmekle birlikte, büyükelçiliğin önlem olarak kapaldığını açıkladı.

 

GAZETEVATAN