Erdoğan: Tutuksuz yargılamayı asıl yöntem olarak görüyoruz

Erdoğan: Tutuksuz yargılamayı asıl yöntem olarak görüyoruz
30 Mayıs 2019 14:46

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni açıklıyor..

 

 

 

Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle;

 

-Bugün Türkiye ayaktaysa bu ekonomik düzenin sayesindedir. Elbette eksiklerimiz var. Bugün tanıtım yaptığımız reformlarda bize yol gösterecektir.

-Yargı reformu özgürlük kısıtlayan tüm uygulamalara karşı duyarlı olmaktır. Bunun için her alanda çalışmalar yapılmaktadır. Vatandaşların sisteme duydukları güveni arttıracaktır.

-Bugün bulunduğumuz durum özgürlükçü, katılımcı politikaların etkisidir.

-2 temel perspekfit üzerine oturuyor. Hak ve özgürlüklerin daha da geliştilmesini öneriyor. Türkiye’nin önceliklerini bu başlıklar altında değerlendireceğiz. İfade özgürlüğünün demokrasinin en önemli adımı olduğu bellidir. Daha ileriye taşınması durumunda yeni yaklaşımlar ortaya koyuyoruz. Türkiye işkenceye sıfır tolerans vermektedir.

-Adli yargılamada mevzuat paketleri hazırlıyoruz. Kanun yolu güvenliğinin artırılmasını sağlayacağız.

-Yargıda sadeleştirilmiş durumların uygulanması önleyici hukuğun sisteme kazandırılması önceliğimizdir.

-Düşünce açıklaması suç oluşturmayacak. Tutuksuz yargılamayı asıl yöntem olarak görüyoruz.

-İnternet engellemeyi gözden geçiriyorum. İnsan hakları eylem planının ilkini 2014 yılında hazırlamıştık. Yeni plan kısa süre içerisinde tamamlanacak.

-Belgedeki ikinci amaç başlığı yargı bağımsızlığının geliştirilmesidir.

-Hakimler ve savcılar hakkındaki disiplin kararlarına karşı yargı yolunu genişletiyoruz. Disiplin cezalarını da yeniden belirliyoruz.

-Reform belgemizin üçüncü amaç başlığı insan kaynaklarının niteliğinin artırılması. Hukuk Fakültelerinin 5 yılda tamamlanmasını planlıyorum. Hakim, savcı, noter olmak içinse özel meslek sınvalarına girilmesi gerekiyor.