Erdoğan, koalisyon istemiyor! Uzlaşılamayan 4 konu var

Erdoğan, koalisyon istemiyor! Uzlaşılamayan 4 konu var
12 Ağustos 2015 09:44

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 4 saat 20 dakika süren koalisyon görüşmesinin ayrıntıları netleşti.

 

 

Buna göre her iki lider de, erken seçimden çok, “Türkiye’nin acil hükümete ihtiyacı var” görüşünde birleşti. Ancak, koalisyonun kaderini Cumhurbaşkanı Erdoğan belirleyecek. Bu nedenle görüşmelere iki gün ara verilmesi ve Perşembe-Cuma günü yeniden liderlerin bir araya gelmesi kararlaştırıldı. Görüşme ile ilgili ayrıntılar şöyle:

 

 

ILIMLI GEÇTİ

 

 

İki liderin koalisyon görüşmesi, beklenin aksine daha ılımlı geçti. 4 saat 20 dakika süren toplantıda, çok fazla gerilim yaşanmadı. Toplantının olumlu geçmesinde, terör olaylarının tüm Türkiye’ye kana bulaması ve MHP lideri Bahçeli’nin, görüşmeden önce yaptığı, “AKP-CHP Koalisyonun kurulması” konusundaki açıklamaları etkili oldu. MHP’nin desteği ile azınlık hükümeti kurmayı ve ardından da erken seçime gitmeyi planlayan AKP, MHP’nin destek vermemesi halinde çok zor durumda kalacağını düşünerek, CHP ile koalisyon hükümetinin son noktaya kadar görüşülmesine karar verdi. Bu gelişme nedeniyle, AKP’nin daha ılımlı politika izlediği görüldü.

 

 

DÖRT KONUDA UZLAŞMA SAĞLANAMADI

 

 

İki liderin görüşmesinde, komisyon toplantılarında ele alınan ve üzerinde mutabakat sağlanamayan konular yeniden ele alındı. Bu konular, eğitim, adalet sistemi, ekonomi ve dış politika konularından oluştu. CHP Lideri, 4 artı 4 artı 4 sistemimin eğitime büyük zarar verdiğini belirterek, 1 artı 8 artı 4 sistemine geçilmesini istedi. Davutoğlu ise, önerilen sistemin imam hatip liselerine zarar vereceğini belirterek, “Bizin tabanımızda, Kur’an-ı Kerim’i öğretmek ve peygarberimizin hayatını anlatmak önemlidir. Bu konuda geri adım atamayız” değerlendirmesinde bulundu. Dış politikada da tartışma yaşandı. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin son dönemde izlediği dış politikanın ülkeye çok ağır fatura çıkardığını belirterek, bu politikadan vazgeçilmesi gerektiği görüşünü savundu. Davutoğlu ise, Türkiye’nin dış politikasının doğru olduğunu öne sürerek, “Bu politikadan vazgeçersek, yoksa kazanımlarımızı kaybederiz” dedi.

 

 

“ÇATIŞMA UZUN SÜRMEZ”

 

 

İki liderin görüşmesinde, artan terör olayları da ayrı bir gündem olarak ele alındı. Ve bu esnada, yapılan değerendirmelerde her iki lider, Türkiye’nin acil olarak hükümete ihtiyaç duyduğu konusunda görüş birliğine vardı. Yine bu sırada yapılan konuşmalarda Başbakan Davutoğlu’nun, çatışma durumunun uzun süre sürdürülemeyeceğini ve en kısa sürede sona erdirilmesi gerektiğini söylediği öğrenildi. Öte yandan, görüşmede CHP Cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden Meclis’in yapmasını da gündeme getirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise halkın seçiminin devam ettirilmesini dile getirdi. Ancak bu konuda ısrarlı tartışmalar yaşanmadı. Gelişmelere değerlendirilebileceği ifade edildi.

 

 

OLASILIK YÜZDE 55

 

 

CHP ve AKP yönetimi, görüşmenin beklenenden daha olumlu geçtiğini bildirdiler. Üzerinde tam olarak mutabakata varılmayan konuların ise, hükümeti engelleyecek nitelikte görüş ayrılıklarının olmadığı kaydedildi. Her iki partinin de yönetimi, Saray’ın izin vermesi halinde koalisyon hükümetinin kurulabileceğini dile getirdiler. AKP ve CHP yönetimi, koalisyon hükümeti kurulma olasılığının yüzde 55 olarak telafuz etmesi dikkat çekti.