Erdoğan: BM’nin Kıbrıs’taki müdahalesi asla kabul edilemez

Erdoğan: BM’nin Kıbrıs’taki müdahalesi asla kabul edilemez
21 Ağustos 2023 20:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 saat süren kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

 

 

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında saat 16.30’da toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantı, yaklaşık 3 saat 10 dakika sürdü.

 

Erdoğan açıklamasında şunları kaydetti:

 

“Küresel ölçekte yaşanan ve ülkemizi de etkileyen pek çok zorluğa rağmen Türkiye vizyonumuzdan asla vazgeçmiyoruz. Üç kıtanın merkezinde yer alan ülkemizin tarihi, coğrafi açıdan potansiyelini kullanabilmesini sağladık. Türkiye’nin çok daha büyük ve kapsamlı gücü temsil ettiğini sadece söylemde bırakmıyor, duruşumuz ve eylemlerimizle de ispat ediyoruz.

Türkiye olarak bölgesel ve küresel krizlerde kimi zaman arabulucu kimi zaman kolaylaştırıcı roller üstleniyoruz. Hep söylediğimiz gibi bizim kimsenin toprağında, egemenliğinde, petrolünde gözümüz yok. Binlerce yıllık tarihinde sömürgecilik lekesi olmayan bir milletiz.”

(KKTC’de BM Askerleri ile yaşanan gerilim) Geçen cuma günü Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin egemenlik alanındaki topraklara yönelik fiziki müdahalesi bizim açımızdan asla kabul edilebilir bir durum değildir.

Pile köyünde yaşayan Kıbrıs Türkü’nün kendi vatan topraklarına ulaşımını engellemek ne hukukidir ne insanidir.

Barış gücü gerek köylülere yönelik fiziki müdahalesi gerekse müdahale sonrası yaptığı talihsiz açıklamalarla tarafsızlığına gölge düşürmüş zaten yaralı olan itibarını daha da zedelemiştir. Uluslararası hukukla bağdaşmayan bu tavırlar sebebiyle bölgede gerilim maalesef yeniden tırmanmıştır. Bu müdahaleyi kesinlikle iyi niyetli bulmuyoruz. Garantör bir devlet olarak ara bölge başta olmak üzere adadaki emri vakilere ve hukuksuzluklara rıza göstermeyeceğimiz bilinmelidir.