Dokulmazlık süreci olaylı başladı

Dokulmazlık süreci olaylı başladı
28 Nisan 2016 15:40

Meclis’te fezlekeleri bekleyen vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin süreç resmen başladı. Toplantıda yer yüzünden tartışma çıktı.

 

 

 

TBMM’de fezlekeleri bekleyen vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin süreç resmen başladı. Komisyonun ilk toplantısında “yer tartışması” çıktı. Görüşmelerde HDP’li Sırrı Süreyya Önder, salonun kalabalık olmasından yakındı ve “Burada Zenon paradoksu yaşanıyor. 100 oturma yeri varsa 120 milletvekili ayakta. Metrobüs gibi ayaktayız” dedi. Gazetecileri polis dışarı çıkarmaya çalışınca gerginlik yaşandı.

 

 

Veli TOPRAK/Zekeriya ALBAYRAK/ Sözcü

 

 

İLK TARTIŞMA YER YÜZÜNDEN

 

 

Dokunulmazlığı kaldıracak Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere toplanan Anayasa Komisyonu’nda arbede yaşandı. HDP’li vekillerin büyük bölümü salona geldi. Önce oturma düzeni tartışması çıktı. Daha sonra “görüntülü basın ” çıksın önerisi geldi. Danışmanların ceple çekim yapması AKP’lileri kızdırdı.

İtişmeler olunca polis de içeri girdi. HDP’Lİ vekiller polise “Çık dışarı….” diye bağırdı. Uzun süre yüksek sesle tepkiler devam etti. Kameralar çıkınca “kim toplantıyı takip edecek” tartışması başladı.

HDP, CHP ve MHP li komisyon üyeleri söz alarak usülle ilgili görüşlerini açıkladı.

 
“BURASI METROBÜS GİBİ”

 

 

Görüşmelerde HDP’li Sırrı Süreyya Önder, salonun kalabalık olmasından yakındı ve “Burada Zenon paradoksu yaşanıyor. 100 oturma yeri varsa 120 milletvekili ayakta. Metrobüs gibi ayaktayız” dedi. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, AKP’li milletvekillerine, “Dün akşam HDP’lileri dövdüğünüz gibi burada da döveceğinizi mi sanıyorsunuz” diye bağırdı.

Polis memurlarının görüntü alan basın mensuplarını salondan dışarı çıkarmak için çağrılması üzerine, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Polisin ne işin var, burası karakol değil, halkın Meclisi. Her tarafı, ülkeyi karakola çevirdiniz” diyerek, tepki gösterdi.

Meral Danış Beştaş’ın “Meclis’te daha geniş bir salon bakalım” önerisine bazı AKP’li milletvekilleri, “Canınız Meclis’i gezmek istiyor” diye karşılık verdi.

 
AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan komisyona Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, ile çok sayıda AKP, CHP ve HDP milletvekilleri de katılıyor.

Anayasa değişikliğinin referanduma gitmeksizin kabul edilebilmesi için 367 oy gerekiyor. AKP’nin 316 milletvekili var. Destek açıklaması yapan MHP’nin 40 CHP’nin 133 vekili bulunuyor. Böylelikle 367 kriteri aşılıyor. Ancak AKP ve CHP’den fire bekliyor. Bu da 330 olan referandum aralığında kalma anlamına geliyor.

 

 

Teklifin referandum aralığı olan 330 ile 367 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde ise gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği kararda olacak. Erdoğan, değişikliği bir kez daha görüşülmek üzere Meclis’e gönderebilir ya da referanduma sunulması kararı verebilir.

Ancak Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylaması bir nabız olarak değerlendiriliyor. Bu ilk turda alınacak oya göre teklifin tekrar komisyona çekilmesi de gündeme gelebilir.

 

 

135 VEKİLİN FEZLEKESİ VAR

 

 

Komisyonda her üyenin bir danışmanını salonda bulundurması kararlaştırıldı. Bu uzlaşma üzerine toplantı başladı. Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, bilgi vermek isteyince HDP’Lİ İdris Baluken ” 1 saattir söz istiyorum” diye bağırdı.

AKP Yozgat Milletvekili Yusuf Başer devreye girince tartışma başladı. HDP’li Meral Beştaş “gece 100 vekil 5 kadın vekilimizi darp etti” diye bağırdı.

Şentop, 28 Nisan itibariyle fezleke sayısını açıkladı. Toplam 135 vekile ait 600 dosya bulunuyor. AKP’Lİ 27 vekilin 46, CHP’li 51 vekilin 179, HDP’li 49 vekilin 354, MHP”li 7 vekilin 17 ve bağımsız 1 milletvekilinin 5 dosyası var. Komisyonda şu anda teklif sahiplerinden AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, teklifi neden verdiklerini anlatıyor.