Doğan Hızlan: Dileğimiz kitap yüzünden içeride olanların çıkması

Doğan Hızlan: Dileğimiz kitap yüzünden içeride olanların çıkması
15 Şubat 2013 00:59

ANTALYA’da kendi adını taşıyan kütüphanenin birinci kuruluş yıldönümü etkinliklerinde konuşan Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, “Türkiye’de kitap yasaklamalarının olmamasını diliyoruz. Dileğimiz kitap yüzünden içeride olanların çıkması” dedi.
 
Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Antalya’da Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl yaptırılan ve kendi adını taşıyan kütüphanenin birinci kuruluş yıldönümü etkinliklerine katıldı. İlk olarak Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen ‘Kütüphanenin Yaşamımdaki Önemi’ konulu konferansta bir konuşma yapan Doğan Hızlan, ardından kütüphanenin birinci yıl pastasını kesti.


 
Konferansta eskiden kütüphanelere gidilerek ulaşılan bilginin günümüzde internet vasıtasıyla ulaşılabildiğini anlatan Doğan Hızlan, yeni neslin internet nedeniyle çok fazla kütüphaneye gitmediğini aktardı. İnternet ortamında bilgiye ulaşmanın kolaylaştığını aktaran Doğan Hızlan, ancak bu bilgilerin yazılı kaynakla sınanmadan doğruluğuna karar verilmemesi, kanaat getirilmemesi gerektiğine dikkati çekti.
 
KÜTÜPHANELERDE BAZI KİTAPLAR BULUNAMIYOR
 
Türkiye’deki kütüphanelerin en büyük sorununun istenilen her kitabın bulunamaması olduğunu dile getiren Doğan Hızlan, devletin kitap toplayıp kütüphaneye gönderme gibi bir eylemi olmadığı için bir vatandaş ya da bir koleksiyoncu kütüphaneye kitap bırakmadığı sürece kitap bulanamadığını kaydetti.


 
KİTABA DOKUNMANIN ZEVKİ BAŞKA
 
Son dönemde internet üzerinden kitap okuma eyleminin yaygınlaştığını kaydeden Doğan Hızlan, “Ben bunlara alışamadım. Kitabın dokunması, zevki başka bir güzel. Ekranda okuduğunuz kitabın hepsinin rengi bir, görüntüsü bir. Ama öbür kitaba sadece yazar emek vermiyor ki, kapağına emek veren var, tasarımına emek veren var. Çoğumuz okuduğumuz kitabın kapağını kimin yaptığını merak etmeyiz. Ama çok önemlidir. Kitabın okurla birinci temasını bu yapar” dedi.
 
GENÇ KUŞAK FANTASTİK EDEBİYATI SEVİYOR
 
Türkiye’deki kitap okuma rakamlarının da aslında vahim durumda olmadığını ve bu rakamların şiir, roman, deneme, eleştirme şeklinde sınıflandırıldığını belirten Doğan Hızlan, “Halbuki genç kuşak fantastik edebiyatı seviyor. Polisiye romanlar müthiş arttı. İstanbul’da iki yeni yayınevi kuruldu, sadece polisiye romanlar çıkarıyor. Genç okurun bir değişim, başkalaşımı da var” diye konuştu.
 
YENİ KUŞAK EDEBİ ESERLERİ OKUYAMIYOR
 
Son dönemde kitap ile sinema ilişkisinin de arttığını, gerek yurt içinde, gerekse de yurt dışında çok sayıda kitabın sinemaya uyarlandığından bahseden Doğan Hızlan, yeni kuşağın uzmanlık kitapları yüzünden edebi eserleri okumaya yeterli zaman ayıramadığını kaydetti.
 
KİTAPLARIN BİRÇOĞU YASAKLI
 
Pek çok ailenin kütüphaneye çalışma yeri gibi baktığını belirten Doğan Hızlan, bazı ailelerin çocuklarının ders kitabı dışında kitap okumalarına izin vermediğini anlattı. Herkesin evinde kütüphane oluşturmaya gücü olmadığını, bunu yapanların ise yasak kitaplar meselesi yüzünden evinde çok sayıda kitap biriktirdiğini vurgulayan Doğan Hızlan, “Çok önemli, çok gerekli kitaplar, okunması şart olan kitapların birçoğu yasaklı. Bizim bu kadar da evleri kitapla doldurmamız o yüzden. Batı’da yaşamış bir insan bilir ki yasaklı bir kitap yoktur. Burada bir kitap arıyorsunuz yok. O zaman evinizde siz o kitabı bulundurmalısınız. Kitap hala yasaklı muamele görüyor” diye konuştu.
 

YASAK KİTAP OLMAZ
 
Türkiye’de kitapların yasaklanmamasını dileyen ve kitap yüzünden insanların özgürlüğünün yok edilmesini istemediğini söyleyen Doğan Hızlan, “Kitap yasaklamalarının olmamasını diliyoruz. Kitap yüzünden bir insanın özgürlüğünün de yok edilmesini istemiyoruz. Aslında bunların hepsi kitabın gücünü azaltan, böylece de kitabı yücelten bazı işlemler bunlar. Hepsi çift taraflı bıçak. Ama dileğimiz kitap yüzünden içeride olanların çıkması. Yasak kitap olmaz. O darbelerde nice kitaplar yakıldı. Nice kitaplar yüzünden insanlar toplandı. Düşünebiliyor musunuz, kitabın insanın başına açtığını” ifadelerini kullandı.


 
BİRİNCİ YILA PASTALI KUTLAMA
 
Doğan Hızlan’a konuşmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Deniz Filiz tarafından çiçek takdim edildi. Konferanstan sonra Doğan Hızlan Kütüphanesi’nde, üzerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın ile Doğan Hızlan’ın resminin bulunduğu birinci yıl pastası kesildi. Burada da kısa bir konuşma yapan ve kütüphanenin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür eden Doğan Hızlan, “Kitaplarım burada olduğu için en fazla yüreğimin, beynimin burada olduğunu unutmuyorum. Eğer bunlara gelip de bir kitap okuma zevkini tadıyorsanız, bir kitabı bulduğunuzda hoşunuza gidiyorsa benim için minnet duyacağım bir şeydir” dedi.