‘Deney Hayvanları Laboratuvarı’ projesine tepki!

‘Deney Hayvanları Laboratuvarı’ projesine tepki!
2 Nisan 2023 09:14

DEÜ bünyesinde açılmak istenen Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı’na tepki gösteren hayvan hakları savunucuları imza kampanyası başlattı

 

Fotoğraf: Dokuz Eylül Üniversitesi Twitter

 

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Balçova’da bulunan 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi’nde çalışmaları süren ‘Büyük Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı’ projesinin mayıs ayında tamamlanması planlanıyor. 2015 yılında Kalkınma Bakanlığı’nın “Büyük Deney Hayvanı Araştırma Altyapısı” çağrısı doğrultusunda 46 kurumun desteği ile hazırlanan proje çerçevesinde, preklinik çalışmalarda bulunularak hayvanlar üzerinde deneyler yapılacak. Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre 28 milyon TL’ye mal olan projeye karşı kentteki hayvan hakları savunucuları harekete geçti.

 

 

‘BU İŞKENCE MERKEZİNİ AÇTIRMAYACAĞIZ’

 
‘Dokuz Eylül Üniversitesinde Deney Merkezine Hayır Platformu’ tarafından hayvanların deney aracı olarak kullanılmasına ve öldürülmesine karşı imza kampanyası başlatıldı. Deney merkezinde, 10-25 kilo arasındaki hayvanların “deney” adı altında türlü işkencelere ve en sonunda ölüme mahkum edileceği vurgulanan imza metninde, hayvan deneyine alternatif birçok bilimsel yöntem ispatlanmışken, hayvanların yaşamını “kâr” olarak gören ve bunu “bilim” adı altında yapan şirketlerin her yıl dünyada 100 milyondan fazla hayvanı katlettiği belirtildi. Metinde şu ifadeler yer verildi:

 

 

“Milyonlarca canlının yaşamını, deney hayvanları üzerinden para kazanan bir avuç şirketin ve bilimsel yöntemleri hiçe sayarak hayvan katletmeyi, işkenceyi tercih eden Dokuz Eylül Üniversitesi’nin eline bırakmayacağız. Bizler, araştırma laboratuvarı adı altındaki bu işkence ve cinayet merkezine karşı bir araya gelen Dokuz Eylül Üniversitesinde Deney Merkezine Hayır Platformu olarak tüm demokratik kitle örgütlerini, yaşam ve hak savunucularını, tüm türlerin özgürlüğü için mücadele etmeye ve hayvanlarla dayanışmaya çağırıyoruz. Savunmasız hayvanlar üzerinde işkence ve deney yapacak ve yaşam haklarını gasp edecek bu cinayet yuvasının “bilim” adı altında aklanmasına izin vermeyecek ve bu işkence merkezini açtırmayacağız.”

 

 

‘YAPILMAK İSTENEN TOPLU BİR İŞKENCE VE KATLİAMDIR’

 

 
Platform üyesi Melodi Zengin, hayvanlar üzerinde deney yapılmasına neden karşı çıktıklarını şu sözlerle anlattı:

“Hayvanlar da bizler gibi hissedebilen, duyarlı, bilinçli, duyguları olan ve acı çekebilen canlılar. Bugün hala fare, tavşan, kedi, köpek, maymun gibi türlere başta olmak üzere birçok hayvana deney adı altında işkenceler uygulandığını ve yaşam hakları gasp edilerek öldürüldüklerini biliyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde de yapılmak istenen toplu bir işkence ve katliamdır. Bunu bilim veya eğitim gibi gerekçelere dayandırmak isteyenler olabilir fakat biz tarihten de çok iyi biliyoruz ki bilim adı altında insanlara da yapılmayan işkence ve zulüm, hak ihlalleri kalmadı. Kaldı ki hayvan deneyleri bilimsel de değildir. Olsaydı bile karşı çıkılması gerekirdi. Çünkü firmalar veya kurumlar daha çok kazansın diye acı ve işkence çekiyor, şiddete uğratılıp öldürülüyor. Bu kesinlikle kabul edilemez.”