Danıştay, Gaziosmanpaşa’da ‘risk yoktur’ dedi

Danıştay, Gaziosmanpaşa’da ‘risk yoktur’ dedi
23 Kasım 2014 10:05

İstanbul’da Gaziosmanpaşa’da Sarıgöl ve Yenidoğan Mahallelerinin ‘Afet Yasası’ kapsamına alınmasına karşı açılan davada Danıştay 14. Dairesi mahallelerin ‘riskli alan’ ilan edilmesinin hukuka aykırı olduğunu savundu.

 

 

Mahallelerin 2013’te Bakanlar Kurulu kararıyla 6306 sayılı Afet Yasası kapsamına alınarak ‘riskli alan’ ilan edilmesi üzerine mahalle sakinleri, kararın iptal edilmesi için Danıştay’da dava açtı. Danıştay savcısı ise ise alanın zemin yapısı ve üzerindeki yapılaşma nedeniyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak yeterli bilgi ve belge bulunmadığına karar vererek şu görüşü bildirdi: “Davalı idarece ileri sürülen ve dava konusu işleme dayanak gösterilen hususların bu alanın 6306 sayılı kanun uyarınca riskli alan olarak tespit edilmesini gerektirecek nitelikte ve yeterlikte olmadığı anlaşılmıştır.

 

 

Uyuşmazlığa konu alanın 6306 sayılı Kanun’da belirtilen ‘riskli alan’ özelliğini taşımadığı sonucuna ulaşıldığından, dava konusu Bakanlar Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı ve iptali gerektiği düşünülmüştür.”

 

 

İLÇENİN ÜÇTE BİRİ ‘RİSKLİ’

 
Gaziosmanpaşa’da 12 mahalle Afet Yasası kapsamında ‘riskli alan’ olarak belirlendi, Karlıtepe Mezarlığı’nın da yer aldığı bu alan ilçenin yaklaşık üçte birine denk düşüyor. Sarıgöl ve Yenidoğan mahallelerinin yanı sıra Bağlarbaşı ve Karayolları mahallesi sakinlerinin de riskli alan kararına karşı açtığı davalar sürüyor.

 

 

‘TAŞLITARLA DİYE GEÇER’

 
Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi Sözcüsü Korkmaz Aslan, “Gaziosmanpaşa İstanbul’un depreme dayanıklı sayılı ilçelerinden bir tanesi. Hatta ilçenin merkez mahallelerinin zemini kaya olması nedeniyle burası ‘taşlıtarla’ diye geçer. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JİCA) raporunda da Gaziosmanpaşa’nın zemininin sağlam olduğu belirtiliyor. Mahallenin riskli alan ilan edilmesine dayanak gösterdikleri bilimsel bir rapor yok. Yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz” dedi.

 

Kaynak: Birgün / Olgun Kundakçı