Cumhuriyetimizin 92. yılı kutlu olsun!

Cumhuriyetimizin 92. yılı kutlu olsun!
29 Ekim 2015 20:52

Türkiye Cumhuriyeti bugün 92’inci yaşını kutluyor…

 

İLK TÖREN ANITKABİR’DE YAPILDI

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 92’nci yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde ilk tören Anıtkabir’de yapıldı.

 

Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar Kurulu üyeleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, bazı siyasi parti temsilcileri, yüksek yargı kurumu başkanları ile diğer devlet erkanı da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

 

“CUMHURİYETİMİZİ, HALKIN OYUYLA SEÇİLMİŞ İLK CUMHURBAŞKANI SIFATIYLA DAHA DA YÜKSELTMEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı ve deftere yazdığı metni okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel deftere yazdığı metinde şu ifadelere yer verdi:

 

“Aziz Atatürk, Milletimizin istiklali ve istikbali için şahlanışının tecelligâhı ve sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin ilan ettiği Cumhuriyetimizin 92. Yıl dönümüne ulaşmış olmanın mutluluğu içindeyiz. Bölgemizde tarihi olayların cereyan ettiği bir dönemde, kuruluş yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizi tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkeleri çerçevesinde ilelebet yaşatmanın azim ve kararlığı içinde olduğumuzu bu vesile ile bir kez daha ifade ediyorum. Ülkemizin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan zat-ı alinizin bizlere bıraktığı emanet olan Cumhuriyetimizi, doğrudan halkın oyuyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı sıfatıyla daha da yükseltmek, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 92 yıl sonra bir kez daha ülkemizin bütünlüğü, milletimizin birliği, devletimizin bekası için gerektiğinde gözlerini kırpmadan ölüme giden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimizi saygıyla yad ediyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Ruhunuz şad olsun.”

 

ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ’NDE TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

 

Ümit KOZAN / ANKARA, (DHA)

 

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Anıtkabir’deki ilk törenin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 92’nci yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde tebrikleri kabul etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gelerek Cumhuriyet Bayramı tebriklerini ileten davetlilerle tek tek tokalaştı. Törende devlet erkanı ve yabancı misyon şeflerinin yanı sıra askeri personeli temsilen her rütbeden asker ve kamu kurumlarının yöneticileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bayram tebriklerini sundu.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN : AYRIŞTIRMAYA KALKAN HERKES, CUMHURİYETİN RUHUNA, ÖZÜNE İHANET İÇİNDEDİR

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolasıyla bir mesaj yayınladı. Erdoğan “Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin fertlerini kökeni, inancı, mezhebi, meşrebi, kültürü, kılık-kıyafeti üzerinden ayrıştırmaya kalkan herkes, Cumhuriyetin ruhuna, özüne ihanet içindedir. Geçtiğimiz yıllarda, devletle milletin, tıpkı 92 yıl önce olduğu gibi, birlik ve beraberlik içinde büyük hedeflere yöneldiği bir dönemi hep birlikte inşa ettik. Önümüzdeki dönemde, ülkemizin diğer tüm kazanımlarıyla birlikte bu mirasa da, yine hep beraber sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

 

“CUMHURİYETİMİZİN 92 YILLIK TARİHİ, ATTIĞIMIZ HER ADIMDA DERS ALMAMIZ GEREKEN BİR DÖNEMDİR”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün, millet olarak istiklalimiz ve istikbalimiz için verdiğimiz son büyük mücadele olan Kurtuluş Savaşımızı zafere ulaştırmamızın ardından ilan ettiğimiz Cumhuriyetimizin 92. kuruluş yıldönümüdür. 81 ilimizde ve dünyanın dört bir yanında yaşayan tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyorum. 29 Ekim 1923’te ilan ettiğimiz Cumhuriyetimizin 92. kuruluş yıldönümü coşkusunu, millet olarak hep birlikte paylaşıyoruz. Cumhuriyetimizin 92 yıllık tarihi, milletimizin en zor şartlarda nasıl yeniden ayağa kalkabileceğini gösteren, geleceğimiz için bize umut veren, attığımız her adımda ders almamız gereken bir dönemdir. 600 yıllık bir cihan devletinin mirası üzerinde yükselen genç Cumhuriyetimizi, Gazi Mustafa Kemal’in veciz bir şekilde ifade ettiği ‘muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma’ mücadelesini, ilk günkü heyecanla, azimle ve şevkle sürdürüyoruz” dedi.

 

“GEREKTİĞİNDE FEDAKÂRLIKTA BULUNMAK, HEPİMİZİN MÜŞTEREK VAZİFESİDİR”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sadece kendi vatandaşlarının değil, aynı zamanda bölgemizdeki ve dünyadaki tüm mağdurların, mazlumların, soydaş ve kardeş toplulukların da umut kaynağıdır. Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize yönelik saldırıların gerisinde, Cumhuriyetimizin işte bu seviyeye ulaşmış olmasından duyulan rahatsızlık vardır. 1919’da çok zor şartlarda başlattığımız Kurtuluş Savaşımızı, 1923’te nasıl yeni devletimizin kuruluşunu ilan ederek taçlandırdıysak, bugün karşılaştığımız sıkıntıları da, inşallah, 2023 hedeflerimize ulaşarak geride bırakacağız. Milletimizin ortak eseri olan Cumhuriyetimize sahip çıkmak, ülkemizin ve milletimizin geleceği için çalışmak, mücadele etmek, gerektiğinde fedakârlıkta bulunmak, hepimizin müşterek vazifesidir. 78 milyon vatandaşımızın her bir ferdi, bu ülkenin, Cumhuriyetin, aynı haklara sahip, ortak bir geçmişi ve ortak bir geleceği paylaşan, tasada ve kıvançta bir evlatlarıdır” diye konuştu.

 

“29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin fertlerini kökeni, inancı, mezhebi, meşrebi, kültürü, kılık-kıyafeti üzerinden ayrıştırmaya kalkan herkes, Cumhuriyetin ruhuna, özüne ihanet içindedir. Geçtiğimiz yıllarda, devletle milletin, tıpkı 92 yıl önce olduğu gibi, birlik ve beraberlik içinde büyük hedeflere yöneldiği bir dönemi hep birlikte inşa ettik. Önümüzdeki dönemde, ülkemizin diğer tüm kazanımlarıyla birlikte bu mirasa da, yine hep beraber sahip çıkmalıyız. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına, hem 2023 hedeflerimize ulaşmış, hem de birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi en üst seviyeye çıkarmış olarak gireceğimize yürekten inanıyorum. Bu duygularla, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” dedi.

 

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: BÖLGESEL BARIŞ VE ADALET İÇİN BÜTÜN İMKANLARIMIZI SEFERBER EDİYORUZ

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Başbakan Davutoğlu, “Bulunduğumuz seviyeden bir adım dahi geri gitmeyeceğiz. Bölgesel barış ve adalet için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin kazanımlarını koruyarak, hepimiz bütün gayretimizle adalet, barış ve hakkaniyet için insani değerleri savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Başbakan Davutoğlu, “Bugün, büyük bir coşku ve heyecanla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 92. yıldönümünü kutluyoruz. İnanıyorum ki bu coşku ve heyecanı 78 milyon vatandaşımızın tamamı yüreğinde hissetmektedir. Cumhuriyeti biz, el ele, gönül gönüle büyük zorlukların üstesinden gelerek zaferle taçlandırdığımız İstiklal Harbi neticesinde hep birlikte kurduk. Bu Cumhuriyeti hep birlikte kurmayı, istiklal ruhuna ve bir millet olma şuuruna sahip olabildiğimizden dolayı başardık. Bir millet şuuruna sahip olduğumuzu, ortak istiklal duygu ve idealimizin etrafında kenetlenerek ispatladık. Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümü, bugün, o kenetlenmeyi bir kere daha hatırlamak ve ülkemize bağlılığımızı en net haliyle ifade etmek için büyük bir imkândır. Bu bayram vesilesiyle ortaya koyacağımız birlik ve beraberlik tablosu, aramıza nifak tohumları ekmeye çalışanlara verilecek en güzel cevaptır” dedi.

 

“ÜLKEMİZİN, BÖLGESİNİN DEMOKRASİYLE PARLAYAN BİR YILDIZI OLDUĞU DA BİR GERÇEKTİR”

 

Başbakan Davutoğlu, “İstiklal Harbimiz, bugün demokrasinin kalbi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bizzat sevk ve idare edilmiştir. Cumhuriyetimiz de yine Meclisimiz tarafından alınan bir kararla ilan edilmiştir. Devletimizin temelleri atılırken ‘Milli İrade’ esas alınmıştır. Devletimizin bekası da ‘Milli İrade’ ile sağlanacaktır. Türkiye’nin son 13 yılda kurduğu demokratik istikrarın korunması, millet iradesinin en net şekilde yönetime yansıması ve milletin yönetimi vesayetçi yapılardan devralması nedeniyle büyük bir önem taşımaktadır. Bu süreçte Cumhurbaşkanımızın doğrudan millet eliyle seçilmiş olması, cumhuriyetimizi ve demokrasimizi taçlandırmıştır. Bununla birlikte, demokrasimizi güçlendirmek ve ülkemizi kalkındırmak adına daha kat edecek çok mesafe olduğunun farkındayız. Demokrasi kültürümüzle, hukuk devleti kimliğimizle, her gün çoğalan gücümüz ve birikimimizle; ülkemizin, bölgesinin demokrasiyle parlayan bir yıldızı olduğu da bir gerçektir” dedi.

 

“TÜRKİYE, KALKINMAYA REFAH VE HUZURU DERİNLEŞTİRMEYE DEVAM EDECEKTİR”

 

Başbakan Davutoğlu, “Bölgemizde yaşanan büyük gerilimler ve belirsizlikler, Türkiye’de sahip olduğumuz devlet geleneğimizin, demokrasi kültürümüzün ve güçlü toplumsal dokumuzun ne kadar önemli olduğunu hepimize her an hatırlatmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bütün demokratik, ekonomik ve hukuki kazanımlarımızı sonuna kadar koruyacağız. Bulunduğumuz seviyeden bir adım dahi geri gitmeyeceğiz. Bölgesel barış ve adalet için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin kazanımlarını koruyarak, hepimiz bütün gayretimizle adalet, barış ve hakkaniyet için insani değerleri savunmaya devam edeceğiz. Bizim için sembolik anlamı büyük olan 2023’e sadece 8 yıl kaldı. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde ülkemizi dünyanın en güçlü, en saygın ülkeleri arasına yükselteceğiz. Demokrasiyle, adaletle, hukuk düzenimizi sarsılmaz bir şekilde güçlendireceğiz. Türkiye, demokratik istikrarı yeniden ikame ederek, kalkınmaya refah ve huzuru derinleştirmeye devam edecektir.
Bu düşüncelerle, Cumhuriyetimizin 92. kuruluş yıldönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum. Bilvesile, özellikle son zamanlarda milletimizin birliğine ve dirliğine kasteden bütün terör odaklarını, cinayet şebekelerini ve onların dâhili ve harici tüm destekçilerini şiddetle lanetliyorum. Cumhuriyetimizin 92. kuruluş yıldönümü münasebetiyle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’i, İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyor, aziz vatandaşlarımı muhabbetle selamlıyorum” dedi.

 

KILIÇDAROĞLU: BATI MEDENİYETİNİN HAYRANLIKLA İZLEDİĞİ BİR ÜLKE OLDUYSAK, CUMHURİYET SAYESİNDEDİR

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebiyle bir mesaj yayımladı. Kılıçdaroğlu, “Yıllar boyunca Ortadoğu’nun kan ve barut kokan coğrafyasından uzak durmayı başarmışsak, Müslüman ülkelerin örnek aldığı bir çağdaşlaşma yolculuğuna sahipsek, yüzünü döndüğü Batı Medeniyetinin hayranlıkla izlediği bir ülke olduysak, Cumhuriyet sayesindedir. Dolayısıyla, tarihimizin en derin krizlerini yaşadığımız bugünlerde umutsuz değiliz” ifadelerini kullandı.

 

Kılıçdaroğlu’nun Cumhuriyet Bayramı mesajı şöyle: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir” sözüyle felsefesini belirlediği Cumhuriyetimizin kuruluşunun 92’inci yıldönümü kutlu olsun. Cumhuriyetimiz, etnik ve dini tüm ayrımları reddederek, her bir vatandaşımızın fikri özgürlüğünü, toplumsal dayanışma ülküsüyle bütünleştirmeyi başarmıştır. Partimizin adından da anlaşıldığı gibi halkımızın en büyük kazanımı olan cumhuriyetimizin devrimci karakteri, bu bütünleşmenin sonucu olarak yüzlerce ülkeye de ilham kaynağı olmuştur. Yıllar boyunca Ortadoğu’nun kan ve barut kokan coğrafyasından uzak durmayı başarmışsak, Müslüman ülkelerin örnek aldığı bir çağdaşlaşma yolculuğuna sahipsek, yüzünü döndüğü Batı Medeniyetinin hayranlıkla izlediği bir ülke olduysak, Cumhuriyet sayesindedir. Dolayısıyla, tarihimizin en derin krizlerini yaşadığımız bugünlerde umutsuz değiliz. Ulu Önder Atatürk’ün ” Kıymetli evlatlarının elinde daima yükseleceğini ve ebediyen yaşayacağını” söylediği Cumhuriyetimiz, yaşadığımız tüm kriz ve sorunların da çaresi olacaktır. Bu duygu ve inançla 92. yaşını kutladığımız Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Terörle mücadele de şehit olan kahramanlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımı iletiyorum. Cumhuriyeti ve kazanımlarını korumaya kararlı vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

 

GENELKURMAY BAŞKANI AKAR: BAĞIMSIZLIĞIMIZA YÖNELEN HER TÜRLÜ TEHDİT VE TEHLİKEYE KARŞI KARARLILIKLA MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ

 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı yayınladı. Orgeneral Akar mesajında ; “Bu bilinç ve anlayışla çalışmalarına yön veren; etkin, caydırıcı, saygın Silahlı Kuvvetlerimiz; millî imkânlarla üretilenler başta olmak üzere modern harp araç ve silahlarıyla donatılmış, nitelikli ve fedakâr personeli ile bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne, bayraklaşan vatan topraklarına, millî birlik ve beraberliğimiz ile egemenlik ve bağımsızlığımıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeye karşı azim ve kararlılıkla mücadelesine devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhuriyet Bayramı mesajı şöyle; “Türk Silahlı Kuvvetlerinin Değerli Mensupları, Bugün, Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yaktığı bağımsızlık meşalesinin ışığında, “Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ö anlayışıyla yürütülen Millî Mücadele’nin zaferle sonuçlandırılmasının ardından, bir ulusun yeniden dirilişinin simgesi olarak hayat bulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun 92’nci yıl dönümünü büyük bir coşku, heyecan ve kıvançla kutluyoruz.

 

“Cumhuriyet, Ebedî Başkomutan Atatürk’ün; ‘Türkiye Cumhuriyeti her mânâsı ile büyük Türk milletinin öz ve aziz malıdır. Kıymetli evlatlarının elinde daima yükselecek, ebediyen yaşayacaktır’ sözleriyle bize emanet ettiği en önemli mirasıdır. Değerlerini şanlı tarihinden, gücünü aziz milletinin sevgi ve desteğinden alan Türk Silahlı Kuvvetlerinin mensupları olarak, Cumhuriyetin; temel değerleri ve kazanımları ile ulusumuzu çağdaş uygarlık düzeyine taşıyan bir güç olmasının yanı sıra, egemenlik ve bağımsızlığımızın, millî birlik ve bölünmez bütünlüğümüzün de en büyük teminatı olduğuna yürekten inanıyoruz.

 

“Bu bilinç ve anlayışla çalışmalarına yön veren; etkin, caydırıcı, saygın Silahlı Kuvvetlerimiz; millî imkânlarla üretilenler başta olmak üzere modern harp araç ve silahlarıyla donatılmış, nitelikli ve fedakâr personeli ile bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne, bayraklaşan vatan topraklarına, millî birlik ve beraberliğimiz ile egemenlik ve bağımsızlığımıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeye karşı azim ve kararlılıkla mücadelesine devam edecektir.

 

Cumhuriyet Bayramı’nın yıl dönümü vesilesiyle; 92 yıl önce büyük zorluk ve fedakârlıklara katlanılarak kurulan Cumhuriyeti bizlere emanet eden Ebedî Başkomutanımız Atatürk ve İstiklal Savaşı’nın kahraman komutanlarını, başta büyük bir özveri ve kararlılıkla sürdürmekte olduğumuz Terörle Mücadele Harekâtında şehitlik mertebesine ulaşan silah arkadaşlarımız, polislerimiz ve korucularımız olmak üzere canları, kanları pahasına bu toprakları vatan yapan tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Şehit ve gazilerimizin kıymetli aile fertlerinin, hayatta olan kahraman gazilerimizin, Silahlı Kuvvetlerimizin fedakâr ve seçkin mensuplarının, değerli aile bireylerinin, bugünkü seviyeye ulaşmamızda büyük katkıları olan emekli mensuplarımızın, köy korucularımızın ve yüce milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı en içten duygularla kutluyor, kendilerine sağlık, başarı ve esenlikler diliyorum.”

 

VATAN CADDESİ TRAFİĞE KAPATILDI

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 92’inci yıldönümü kutlamaları kapsamında İstanbul Vatan Caddesi’nde gerçekleştirilecek tören nedeniyle Vatan Caddesi ve bağlantı yolları sabah saat 07.00 itibariyle trafiğe kapatıldı.

 

Askeri araçlar tören için Vatan Caddesi’ne ilerledi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı caddede ve civarında araçlar arternatif yollara yönlendirildi. Öte yandan güvenlik amacıyla bir polis helikopteri de görev uçuşuna başladı.

 

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları devlet erkanının katılımıyla Anıtkabir ziyareti ile başlayacak.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kutlamaları kabul edecek. Devlet erkanının Erdoğan’a tebriklerini sunacağı tören için TBMM’de temsil edilen tüm siyasi partilerin genel başkanlarına ve milletvekillerine davetiye gönderildi.

 

AKM TÖRENİNDEKİ İLKLER

 

Atatürk Kültür Merkezi tören alanında düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlama programında bu yıl bir çok değişiklik yapıldı. Daha çok sivil çizgideki etkinliklerle gerçekleştirilecek törende, asker bu yıl ilk kez tank, top, uçak gibi araçlarla değil personel açısından çok daha güçlü ve kalabalık bir şekilde temsil edilecek. Tören programındaki bir diğer değişiklik ise geçmiş yıllarda çeşitli gösteriler gerçekleştiren öğrencilerin yerini profesyonel ekiplerin almasıyla gerçekleşecek. Halk oyunları gösterileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Bale sanatçıları tarafından sunulacak.

 

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korusu ilk kez törenlerde yer alacak. 150 kişilik bir ekip, ilk olarak İstiklal Marşı’nı seslendirecek. Dördü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tören alanındaki yerini almasından önce, ikisi sonra olmak üzere altı eser çalınacak.

 

Türk Hava Kurumu’ndan “wingsuit” diye bilinen özel kıyafetli pilotlar, Solotürk ve atlı okçuların da özel gösteri sunacağı törende, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tüfek gösterisi gerçekleştirecek.

 

GEÇİT TÖRENİNE İLK KEZ YABANCILAR DA KATILACAK

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da vatandaşlara hitap edeceği etkinlikte, geçit töreninde de bazı değişiklikler yapıldı. Geçit törenine, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının Türkiye’de öğrenim imkanı sağladığı yabancı öğrenciler kendi ülke bayraklarıyla, Türkiye’nin 7 bölgesinden yerel kıyafetli ekipler, atlı okçular, emniyet teşkilatından Polis Meslek Yüksekokulu ve Özel Harekat Birliği temsilcileri, AFAD Kurtarma Timi, UMKE, Kızılay gönülleri gibi bazı devlet kurumları ilk kez katılacak. Madalya kazanmış milli sporcular, öğrencilerin de bulunacağı geçit töreninde, gaziler en ön sırada yerini alacak.

 

Mehteran Takımı da ilk kez bu yıl 300 kişilik dev bir kadroyla mini konser verecek.

 

Kutlamalara katılacak başta çocuklar olmak üzere vatandaşlara, Cumhurbaşkanlığı ekiplerince ikramda bulunulacak.

 

TÖRENDEKİ ETKİNLİKLER, BÜYÜK BOYUTLU EKRANLARDAN İZLENEBİLECEK

 

AKM’deki törenler için teknik açıdan da en üst düzeyde hazırlık yapıldı. Törendeki gösteriler, alana kurulan büyük boyutlu ekranlardan izlenebilecek. Türk Hava Kurumu’dan “wingsuit” pilotlarından birinin kamerasından çekilen görüntüler de tören alanında kurulacak ekranlara yansıtılacak.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKM’deki törenin ardından, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resepsiyon verecek. Resepsiyona devlet erkanı, sanatçılar, iş dünyası temsilcileri, basın mensupları, sporcular da katılacak.

 

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ayrıca bu yıl özel bir logo tasarlandı, özel gün pulu basıldı.

 

ANKARA (DHA)