'Cumhuriyet mitingi'ne inceleme

'Cumhuriyet mitingi'ne inceleme
11 Ağustos 2012 10:04

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, Abdullah Gül ‘ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı ve 27 Nisan e-muhtırası sürecinde yaşanan önemli olayları mercek altına aldı. Komisyonun gündemine ‘Cumhuriyet mitingleri’, Anayasa Mahkemesi’nin 367 kararı ile Danıştay saldırısı, Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetleri de girdi. Darbeleri Araştırma Komisyonu, 27 Nisan sürecinde etkin görevlerde olan dönemin önemli aktörlerine davette bulunacak.
Görüşlerine başvurulması düşünülen isimler arasında eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt , eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, eski ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu da yer alıyor.

28 Şubat sürecine yoğunlaşan TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘ın ‘muhtıra’ olarak görmediğini söylediği 27 Nisan sürecine el atıyor. Tarihe ‘e-muhtıra’ olarak geçen Genelkurmay bildirisi öncesi yaşanan kritik olaylar, önemli konuklara sorulacak. 27 Nisan bildirisinin Abdullah Gül ‘ü engelleme amacı taşıdığı biliniyor. Bildiriyi kendisinin kaleme aldığını söyleyen dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ‘ın komisyona davet edileceği öğrenildi. Abdullah Gül ilk adaylığında 367 kuralına takılmıştı. O günlerde ortaya atılan ve Anayasa Mahkemesi’nin karara bağladığı 367 kuralı siyasi dengeleri alt üst etmişti. 367’nin mucidi olarak gösterilen Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’nun görüşleri sorulacak. 367 kararına üye olarak karşı çıkan Anayasa Mahkemesi’nin şimdiki başkanı Haşim Kılıç’ın da davetli listesine gireceği konuşuluyor.

27 Nisan’a giden süreçte en büyük sosyal olay ‘Cumhuriyet mitingleri’ydi. Ankara , İstanbul ve İzmir ‘de toplanan yoğun kalabalıklar ‘laiklik’ kaygılarını dile getirmiş, Gül’ün adaylığına ve AK Parti ‘ye tepki göstermişti. Bu kapsamda, organizasyonu üstlenen Atatürkçü Düşünce Derneği ile bazı sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin çağrılma olasılığı var. Komisyon, Ergenekon süreciyle de ilişkilendirilen Hrant Dink , Rahip Santoro ve Zirve cinayetlerini de ele alacak.

RADİKAL