Cumhur İttifakı son 5 yılda en fazla en yoksulların oyunu kaybetti!

Cumhur İttifakı son 5 yılda en fazla en yoksulların oyunu kaybetti!
3 Mayıs 2023 08:02

Siyaset Bilimci Dr. Alper Yağcı, KONDA Araştırma’nın verilerine dayanarak AKP ve MHP’ye oy veren kesimin gelir grubundaki değişimi yorumladı: Cumhur İttifakı son 5 yılda en fazla en yoksul kesim oylarını kaybetti. En az oy kaybı ise en üst gelir grubunda.

 

 

AKP ve MHP’nin oy kaybı hemen her ankete yansırken, içeriğine yönelik veriler tahminleri doğruluyor. Yoksulun daha yoksul, zenginin daha zengin olduğu özellikle son 5 yılda bunun parti tercihlerine nasıl yansıdığı da netleşiyor.

Son yorum Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Alper Yağcı’dan geldi.

Dr. Yağcı, KONDA Araştırma’nın verilerine dayanarak, partilerin hangi gelir grubundan oy alıp hangisinden kaybettiğini yorumladı. Dr. Yağcı, KONDA’nın son 5 yıllık değişimi ele alan veriler ışığında , “Kişi başına düşen hane gelirine göre toplumu 5 eşit parçaya ayırdığımızda ortaya çıkan gözlem şu: Şubat 2018-Şubat 2023 arasında Cumhur İttifakı en çok en alt gelir grubundaki seçmenin kaybetmiş. En az kayıp ise en üst gelir grubundan” dedi.

Yorumlarını Twitter hesabından paylaşan Yağcı, bu tabloyu farklı yorumlanın da mümkün olduğunu belirterek şu paylaşımı yaptı; “Aslında bu tablonun başka yorumları da mümkün. Pek kimsenin oyunu değiştirmediği, farklı parti seçmenlerinin farklı hızda yoksullaştığı / zenginleştiği gibi. Ama bu çok olası değil. Çünkü zaten toplamda epey oy kayması var.”

 

 

EN YOKSULUN OYLARINDA YÜZDE 36’LIK KAYIP

 

 

Dr. Alper Yağcı, verileri şu sözlerle değerlendirdi: “Değişim oranları da burada: Şubat 2018’de en düşük gelir grubunun % 42’si Cumhur’a oy verirken Şubat 2023’te % 27 olmuş, nisbi kayıp oranı %36. Bu oran en üst gelir grubu için % 16. Yani daha önce Cumhur’a oy vermişler arasında, gelir arttıkça oyunu değiştirme olasılığı azalıyor”