Cuma namazı yasaklandı!

Cuma namazı yasaklandı!
10 Temmuz 2009 13:17

Çin’de Doğu Türkistan’daki Urumçi şehrinde Cuma namazı öncesinde camiler kapatıldı. Çinli yetkililer, şehirde geçtiğimiz günlerde meydana gelen yoğun şiddet olaylarının tekrarlanmasından endişe ederek Uygurların namazları evlerinde kılmalarını istedi. Cuma namazının evde nasıl kılınabileceği ise tartışma konusu.

Bir foto muhabiri, “Yetkililer camilerin açık olduğunu ifade ediyorlar fakat biz 4 camiye gittik, hepsi de kapalıydı” şeklinde konuştu. Camilerin kapısına, caminin kapalı olduğuna dair Çince yazılar asıldığı görülüyor. Şehre binlerce asker ve polis yerleştirilmiş durumda. Bilhassa camilerin etrafına çok sayıda güvenlik gücü yerleştirilmiş vaziyette. Bazı camilerin minarelerinde de güvenlik görevlilerinin olduğu görülüyor. Bu camilerde müezzinlerinin yerini Çin güvenlik görevlileri almış halde. Şehirde kanlı olayların ardından nisbi bir sükunet havası olduğu gözlense de olayların küçük bir kıvılcımla yeniden alevlenebileceği ifade ediliyor.

Sokaklarda önceki günlerde olduğu gibi ellerinde sopalarla dolaşan Han Çinlileri görülmüyor.
 
Yoğun güvenlik tedbirlerinin görüldüğü şehirde etnik ayrılığın ise had safhada olduğu kaydediliyor. Uygurlar, Han Çinlilerinin olduğu bölgelere gidemiyor, Çinli taksi şoförleri de Uygur bölgelerine gitmeye yanaşmıyor. Çin resmi rakamları Doğu Türkistan’daki şiddet olaylarında 156 kişinin öldüğünü, binden fazla yaralı olduğunu ifade ediyor. Bu rakamlar 3 gündür güncellenmedi. Uygur kaynakları ise 800’den fazla Uygur Türkü’nün Han Çinlileri ya da polis tarafından öldürüldüğünü bildiriyor.
 
İHA