Ciner Grubu’nun o madeni ölüm saçıyor!

Ciner Grubu’nun o madeni ölüm saçıyor!
4 Ocak 2015 10:41

Ciner Grubu’nun Şırnak’ta işlettiği maden sahasında işçilerin can güvenliğinin tehlikede olduğu iddia edildi.

 

 

Sayıştay’ın 2013 yılı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Denetim Raporu’na göre Şırnak’taki maden sahasında ocağın derinleşmesi nedeniyle “şev kayması” yaşanabilir. 2011 yılında Ciner Holding’in Elbistan’da işlettiği Çöllolar madeninde şev kaymaları nedeniyle 11 madenci toprak altında kalmıştı. Bu faciaya da üretim zorlamasının neden olduğu ortaya çıkmıştı.

 

 

Şırnak Valiliği’ne rodövans usulü verilen İR: 2505 no.lu Saha’da 26 Mart 2002 tarihinde yapılan sözleşme ile 31 Aralık 2043 tarihine kadar 2×135 MW gücünde termik santral kurulması planlanmış ve lisansı alınmıştı. Santral kuruluş çalışmaları Silopi Elektrik Üretim A.Ş. adıyla 2003 yılında Silopi’de başlamıştı. Bir yandan santral kurma işlemleri devam ederken, öbür yandan tesiste sanayi amaçlı kömür üretimi faaliyetleri de devam ediyor.

 

 

Evrensel gazetesinden Tamer Arda Erşin’in haberine göre, Sayıştay sahada açık işletmecilik usulüyle yapılan madencilik faaliyetlerinde işçilerin can güvenliğinin tehlikede olduğunu tespit etti. Raporda, “İcra edilen faaliyetlerin özellikle iş emniyeti ve güvenliği yönünden sorunlu olduğu, şev açılarının yükseldiği, ocağın derinleşmesi nedeniyle üst basamaklardaki herhangi bir kaymanın üretimi imkansız hale getirebileceği ve iş kazalarına sebep olabileceği hususları tespit edildi” denildi.

 

 

GEREKLİ ÇALIŞMALARIN İVEDİLİKLE BAŞLATILMASI…

 

 

Sahada Silopi Elektirik Üretim AŞ.’nin üreteceği enerji için asfalit çıkarma işini yine Ciner grubuna ait Park Madencilik AŞ. gerçekleştiriyor. Şirketlerin yürüttüğü faaliyetle ilgili madenlerde emniyet ve güvenlik tedbirlerinin alınması ve Maden Yasası’ nın hükümlerine uyulması gerektiğini belirten Sayıştay, çalışma sahasına ilişkin şu uyarıda bulunuyor: “Özellikle şev açılarının (Açık işletmelerdeki basamaklarda kazı yapılan alanın, alın düzleminin yatay düzlemle yaptığı dar açı) yatay duruma getirilmesi için gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılması önem arz etmektedir.”

 

 

‘YETKİLİLER CİNAYETTEN SORUMLU’

 

 

Şırnak Valiliği ve TKİ’nin maden sahasında gerekli denetimleri yapmadığı belirtilen Sayıştay raporunda yetkililerin sorumluluğuna şu ifadelerle dikkat çekildi: “Bölgeye denetim amacıyla yapılan seyahatlerde Valilik ve TKİ’den izinsiz olarak saha dışına kömür çıkarmanın adeta aleniyet kazandığı gözlemlenmiştir. Her ne kadar ocaklardaki üretim çalışmalarının sorumluluğu Şırnak Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olsa da izinsiz alınan kömürlerin TKİ’nin sahalarından götürüldüğü unutulmamalıdır.”

 

 

KÖMÜRE SINIR KOYUN

 

 

Raporda ayrıca sahadan kaçak kömür çıkarıldığı belirtilerek, Park Madencilik’in de kömür çıkarma işlemlerine bir sınır konulması gerektiği ifade ediliyor. Raporda, “Güvenlik güçleri ile koordineli bir çalışma neticesinde sahanın kontrol edilebilir duruma getirilmesi ve sahadan kömür çalınması olayının sonlandırılmasıdır. Yapılması gereken ikinci icraat ise Park Madencilik AŞ’ nin işlettiği Harbul sahasında olduğu gibi bu saha için de sözleşmeye asgari üretim taahhüdü konulması ile en azından TKİ’nin rodövans gelirinin fazlalaştırılması olmalıdır” denildi.

 

 

ÇÖLLOLAR’I HATIRLATTI

 

 

Afşin-Elbistan Termik Santraline üretim yapan Çöllolar Kömür Sahası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından 28 yıllığına Turgay Ciner’in sahibi olduğu Park Teknik A.Ş.’ye devredilmişti. 6 Şubat ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde iki kez “şev kayması” olarak adlandırılan kaza meydana gelmiş, ilkinde 1, ikincisinde toplam 10 kişi kayan toprak altında kalarak yaşamını yitirmişti. Toprak altında kalan 9 kişinin cenazesi aradan geçen 4 yıla rağmen hâlâ çıkarılmadı.