Çiftliklere hızlı ÇED raporu!

Çiftliklere hızlı ÇED raporu!
29 Kasım 2018 11:29

Bakanlık, 5 şirketin 10 adet balık çiftliği projesini 116 günde inceledi, onayladı.

 

 

Abidin Yağmur/ Cumhuriyet

 

 

Mersin’in Aydıncık ilçesi açıklarında balık çiftliği kurmak isteyen 5 şirket, ÇED raporu yazdırmak için aynı mühendislik ve danışmanlık firmasıyla anlaştı. O mühendislik firması 10 adet balık çiftliğiyle ilgili birbirine benzer ÇED başvurusu dosyaları hazırladı.

 
Dosyaların büyük kısmı kopyala yapıştır tarzıyla oluşturuldu. Mühendislik şirketi 30 Haziran’da ÇED başvuru dosyalarını bakanlığa sundu. Yöre halkının itirazlarına rağmen inceleme 116 günde tamamlandı ve 10 çiftliğe birden ÇED olumlu raporu verildi. Aynı şirketlerin Silifke Dana adası açıklarında kurmak istediği 12 adet balık çiftliğiyle ilgili ÇED sürecinde de sona yaklaşıldı.

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aydıncık açıklarında kurulmak istenen 10 balık çiftliğinin ÇED raporunu onayladı. Aydıncık açıklarında balık çiftliği kurmak isteyen şirketler, Sistem Mühendislik ve Danışmanlık firmasıyla anlaşmış ve 5 şirketin, 10 adet balık çiftliği için ÇED başvuru dosyasını aynı şirket, hemen hemen aynı verilerle ve yer yer kopyala yapıştır tarzıyla hazırlamıştı.

 

 

Yöre halkının ve çevrecilerin itirazlarına, halk bilgilendirme toplantılarının yapılamamasına rağmen ÇED başvuru dosyalarının incelenmesi 116 günde tamamlandı ve 10 çiftliğe birden ÇED olumlu raporu verildi.

 

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarılan ilandan edinilen bilgiye göre, Turan Turizm A. Ş.tarafından yapılması planlanan Turan 4 Nolu Tesis – Turan 5 Nolu Tesis, Gündoğdu Su Ürünleri tarafından yaptırılan Gündoğdu 8 Nolu Tesis, MM Marin tarafından yaptırılan MM Marin 3 Nolu Tesis, MM Marin 6 Nolu Tesis, Kılıç Deniz Ürünleri tarafından yaptırılan Kılıç 7 Nolu Tesis, Kılıç 9 Nolu Tesis, Kılıç 10 Nolu Tesis, Agromey Gıda tarafından yaptırılan Agromey 1 Nolu Tesis, Agromey 2 Nolu Tesis projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve son şekli verilen ÇED raporları, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulundu ve nihai kabul edildi.

 

 

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ilanında, “Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta 10 gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 on gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edebilir” denildi.

 

 

Aynı şirketler, Silifke Dana adası açıklarında da balık çiftlikleri kurmak için ÇED başvurusunda bulunmuştu. Yöre halkı, çevre dernekleri ada açıklarında balık çiftliğine karşı çıkıyor. Arkeologlar da Dana adasının, insanlığın ilk tersanelerinden birine ev sahipliği yaptığını belirterek adada sualtı arkeolojisine önem verilmesini öneriyor.