CHP’li Tekin ‘Kayıp Yabancı öğrencileri’ Meclis gündemine taşıdı

CHP’li Tekin ‘Kayıp Yabancı öğrencileri’ Meclis gündemine taşıdı
6 Nisan 2022 13:10

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Korkusuz Gazetesi Yazarı Barış Yarkadaş’ın gündeme taşıdığı; Türkiye’ye gelen yabancı öğrenciler kayıp mı? Başlıklı köşe yazısını Meclis gündemine taşıdı.

 

 
Tekin, “Yükseköğretim Kurulunun istatistiklerine göre ülkemizde üniversite düzeyinde 224 bin 48 öğrenci bulunmaktadır. Türkiye’ye yabancı öğrencilerin üniversite amacıyla gelmesi yeni bir olay değil. Geçmişten beri Türkiye üniversiteleri pek çok yabancı öğrenciye eğitim veriyor. YÖK’ün ‘uluslararasılaşma stratejisi’ olarak tanımladığı bu durum çerçevesinde daha çok Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden öğrenciler Türkiye’deki üniversitelerde okumaya geliyor. Buraya kadar her şey normal! Son yıllarda sayının anormal derecede artmasıyla birlikte uygulamaya dair önemli kuşkularıda beraberinde getiriyor. Dış temsilciliklerimizden öğrenci vizesi alarak ülkemize gelen kişilerin üniversitelere kayıt yaptırmadan ya da ülkemizdeki üniversitelerden birine kayıt yaptırdıktan sonra, öğrenci vizesi alarak başka ülkelerine geçiş yaptıkları kamuoyunun gündemine gelmiştir”.

 
Bu bağlamda aşağıda belirtmiş olduğum soruların yanıtlanması önem arz etmektedir.

 

Bu bilgiler doğrultusunda;

 

1. Önergenin cevaplandığı tarih itibarı ile ülkemizde kaç yabancı öğrenci bulunmaktadır?
2. 2012 yılından önergenin cevaplandığı tarihe kadar, dış temsilciliklerden öğrenci vizesi alarak, yıllar bazında ülkemize kaç kişi giriş yapmıştır?
3. 2012 yılından önergenin cevaplandığı tarihe kadar, yıl bazında ülkemizdeki üniversitelere kaç yabancı öğrenci kayıt yaptırmıştır? Bu öğrencilerin kaçı üniversiteden mezun olmuştur?

 
4. 2012 yılından buyana kaydı silinen yabancı öğrenci sayısı kaçtır?