CHP’li Özer: İhracatçı nezle olursa, çiftçi zatürre olur!

CHP’li Özer: İhracatçı nezle olursa, çiftçi zatürre olur!
6 Mart 2023 09:50

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın domates ihracatına 14 Nisan 2023 tarihine kadar kısıtlama getirmesi tepki çekti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın domates ihracatına 14 Nisan 2023 tarihine kadar kısıtlama getirmesi tepki çekti. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Kumluca Toptancı Hali’nde yaptığı açıklamada “Bugün ihracatçı batarsa çiftçi burada çoktan batar. İhracatçı nezle olursa çiftçi zatürre olur. Biz yıllardan beri şunu söylüyoruz bizim üstümüzdeki ellerinizi çekin, iktidar bizim üstümüzdeki oyunlarından vazgeçsin” dedi. Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu da “Fiyatlar üçte birine düştü. Sınırdaki giden mallarımız özellikle yurtdışındaki anlaşmalı yerlerden cezai işlemlerle karşılaşacak. Tüccarlarımız çok büyük bir şekilde zarar etmelerinden dolayı üreticilerimizin mallarını alamıyorlar. Alanlar bile yok pahasına alıyorlar” diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili ve Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, üreticiler ve sektör temsilcileriyle Kumluca Toptancı Hali’nde yaptığı basın açıklamasında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın domates ihracatını 14 Nisan 2023’e kadar kısıtlanmasına tepki gösterdi.

 

 

“İHRACATÇI NEZLE OLURSA ÇİFTÇİ ZATÜRRE OLUR”

 

 

Aydın Özer, şöyle konuştu:

 

 

“Tarım Bakanlığı tarafından ihracat dün itibarıyla bıçak gibi kesildi, durduruldu. İhracatın durması nedeniyle bugün piyasalar çökmüş durumda. İhracatçı deposundaki malları 30 liraya alıp bugün 34 lira maliyetle deposunda bekletiyor. İhracatçı elini piyasadan çekince iç piyasaya dönmüş durumda ve bütün sistem çökmüş durumda. Büyük emeklerle üretilen sebze maliyetleri çok yüksek, kilo maliyeti 10 lira civarında domatesin çiftçiye. Şimdi çiftçi malını kaça sattığını bilmiyor, piyasa öğleden sonra kurulduktan sonra belli olacak. Yazık bu millete günah. Tarım Bakanlığı’nın iktidarın her seçim öncesi böyle yaklaşımı bizi rencide ediyor, bizi batırıyor. Bugün ihracatçı batarsa çiftçi burada çoktan batar. İhracatçı nezle olursa çiftçi zatürre olur. Biz yıllardan beri şunu söylüyoruz bizim üstümüzdeki ellerinizi çekin, iktidar bizim üstümüzdeki oyunlarından vazgeçsin. Kumluca bir sel felaketi yaşadı. Zaten büyük bir yara aldı. Şimdi de elimizde kalan son sebzeden de ihracatı durdurdu. Piyasalar yarı yarıya çökmüş durumda. Buradan Tarım Bakanlığı’na sesleniyorum, lütfen ihracat yasağını kaldırın. Musluğu tam kapatmayın su az aksın ama sitem yürüsün. Biz burada çok para kazanma peşinde değiliz. Biz zengin olalım peşinde değiliz ama bizi de öldürmesin, çiftçiyi öldürmesin.”

 

 

“ÜRETİCİLERİMİZLE BİRLİKTE ÇARE İSTİYORUZ, KUMLUCALI ÜRETİCİYE DESTEK İSTİYORUZ”

 

 

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu da konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

 

“Buradaki üreticilerimiz sesini duyurabilmek için CHP Antalya Milletvekilimiz Aydın Özer ile birlikte sabah üreticilerimize ziyaretlerimizi yaptık. Ana konusu şu Kumluca’mız domateste Türkiye’deki en önemli yerlerden bir tanesi, büyük bir felaket geçirdik bu felakette üreticilerimiz hiç sesini çıkarmadan kaldığımız yerden üretime devam etti. Ama görüyoruz ki şu anki kısıtlamayla yurt dışına giden bizim ürünlerimize gelen kotayla bizim burada halde binlerce araç kuyruk halinde, şu anda satımı yapılmıyor. Fiyatlar üçte birine düştü. Sınırdaki giden mallarımız özellikle yurtdışındaki anlaşmalı yerlerden cezai işlemlerle karşılaşacak. Tüccarlarımız çok büyük bir şekilde zarar etmelerinden dolayı üreticilerimizin mallarını alamıyorlar. Alanlar bile yok pahasına alıyorlar. Bizim üreticilerimiz pandemide dahi sağlıklı gıdaları üretmeye devam etti, yeter ki sağlıklı gıdalar bütün Türkiye’ye ulaştırabilsinler diye. Sel felaketinden sonra tekrar üretime başlamışken şu andaki gelen kotayla birlikte üreticilerimiz çok büyük sıkıntı içerisine düştü. Üreticilerimizle birlikte çare istiyoruz, Kumlucalı üreticiye destek istiyoruz.”

 

 

ÇİFTÇİDEN BAKANLIĞA “KARARDAN DÖNÜLSÜN” ÇAĞRISI

 

 

Çiftçi Şaban Dede de “Ürünlerimiz iç piyasaya gidecek, piyasacılar ürünümüzü alamaz. Normalde pazarda 300-400 kilo satan bir pazarcı 700-800 kilo mal satmak zorunda, bunu da zor satar. Çünkü üretim fazla hava şartlarının ısınmasıyla birlikte üretim zaten fazlalaşmıştı. İhracatın da bu şekilde olması tuz biber oldu. Tarım Bakanlığı’ndan ihracatın bir an önce açılmasını temenni ve rica ediyoruz” diye konuştu.

Sektör temsilcileri, domates ihracatına yönelik kısıtlamanın domates üreticileri ile tek sezon ekim yapan üreticilerin olumsuz etkileneceğini bir kez daha hatırlatarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’na karardan dönülmesi konusunda çağrıda bulundu.