CHP’li Marmaris Belediyesi salonunu ‘Seyit Rıza’ya tahsis etti!

CHP’li Marmaris Belediyesi salonunu ‘Seyit Rıza’ya tahsis etti!
26 Nisan 2016 09:41

Marmaris Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da yarın sahnelenecek olan “Yan Yana Kerbela’dan Madımak’a” adlı tiyatro oyununun, Cumhuriyet’e karşı Tunceli’de düzenlenen isyanın lideri Seyit Rıza’ya övgüler düzdüğü ortaya çıktı.

 

 

Aydınlık

 

Serdar Doğan’ın yazdığı oyunun tanıtımında “Dersim’de Seyit Rıza’nın öz yeğeni Rayber, kirvesi Zeynel ile birlikte almadı mı Alişer’in başını? Üç-beş altına satmadı mı amcasını askerlere?” ifadeleri yer aldı. Tiyatro gösterisinin afişinde Seyit Rıza’nın fotoğrafı da yer aldı.

 

1
Afiş ve el altından yürütülen Seyit Rıza propagandası, ilçedeki Atatürkçü çevrelerin tepkisine yol açtı.

 
İKİ SEYİD RIZA KİMLİĞİ

 

 

Seyit Rıza, 1937’de Cumhuriyet’e karşı bölgedeki aşiretlerin kalkıştığı isyana önderlik ettiği için İstiklal Mahkemelerinde yargılanmış ve idam edilmişti.

 
Ölümünden önce İngilizlere yazdığı “Sayın Ekselansları” diye başlayan ve Anadolu toprakları için “Kürdistan bereketli toprakları” ifadesinin yer aldığı mektubunda İngilizlerden Türk ordusuna karşı “Kürt halkını yararlandırmanızı istirham ediyorum” demişti.

 

 

 

Seyit Rıza konusu bir yandan HDP içinde Alevicilik, Kürtçülük propagandasına malzeme olurken, bir yandan da CHP içinde tartışma konusu oldu.

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldığı programda “Seyit Rıza bir insandır” cevabını vermiş, ek olarak “Seyit Rıza bölgede sevilen saygı duyulan bir insandır. Mektubunda Horasan’dan geldik eğer sizi rahatsız ettiysek geri döneriz diyen bir insandır. Atatürk ve Cumhuriyeti seven bir insandır.” diye konuşmuştu.

 

 

Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri parti içerisindeki gençlik örgütlenmesinde tepkiye neden olmuş, 14. Olağan CHP Gençlik Kolları Kurultayı’nda CHP’li liseli öğrencilerden oluşan Halkçı Liselilerin Genel Başkanı Doğukan Kurnaz’ın konuşmasında “CHP, Seyit Rızaların partisi değildir” şeklindeki çıkışı tabandan destek görmüştü.