CHP'li Kart, ortam dinlemesini sordu

CHP'li Kart, ortam dinlemesini sordu
15 Ocak 2013 12:27

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’tan Erdoğan’a ortam dinlemesi sorusu…

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, yasa dışı dinlemelerle ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Kart önergesinde, Türkiye’de 2006, 2007 yıllarından itibaren ortam dinlemesi yoluyla yasa dışı dinlemeler yapıldığı bilinmekte olduğunu belirterek; “Hükümet,  ortam dinlemesini bazen tümden inkar etmiş bazen de tevil yollu kabul etmiştir.” dedi. 

Daha önce konuyla ilgili verdikleri soru önergelerini hatırlatan Kart: “İlgili önergelerimize verilen cevaplarda, dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin bu tür dinlemelerin varlığını kabul etmiş, ancak bu dinlemelerin meşru sayılması gerektiği anlamında açıklamalar yapmış ; yine dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, ortam dinlemesi olaylarını tümden inkar yoluna gitmiştir.” ifadelerini kullandı.

 

Hükümet’in, yasa dışı dinlemelerdeki  keyfi ve sorumsuz tavrını eleştiren Kart, “En son Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, 14 Ocak 2013 tarihinde basına yansıyan açıklamalarına göre; aradan geçen 6-7 yılın sonunda , bu araçların varlığı artık resmi olarak kabul edilmiş, GES – (Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı) ile Jandarma Komutanlığı tarafından kullanılan 5 minübüsün kayıt altına alındığı ve bu araçların yasal olarak tüm teçhizatıyla MİT’e geçtiği ifade edilmiştir. Bu açıklamaya göre; kayıt dışı minübüsler ilk kez 2007 yılında  Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB’e) devredilmiştir.” diye konuştu.
 
Kart, hükümetin gelinen aşamada bile bilgi kirliliği yaratmaya   ve karartmayı sürdürmeye çalışmakta olduğunu belirterek, “Zira ortam dinlemesi yapan araç sayısının 11 olduğu bilinmektedir. Bu konu, 2008  yılında İnsan Hakları İnceleme Komisyonunda da tartışılmış, ayrıca Tarafımızdan da  konu takip edilmiştir. İstihbarat Daire Başkanı ve TİB Başkanı, ortam dinleme araçlarının kendilerinde bulunmadığını resmi ortamlarda açıklamışlardır.” dedi.

 
Bu açıklamalar karşısında, mobil araçların “kayıt ve yasa dışı bir şekilde Başbakanlık tarafından uzun bir süre ve fiilen  kullanıldığı anlaşılmaktadır.” diyen Kart, şu soruları sordu:
                     
11 mobil Aracın varlığı söz konusu olmasına göre, 6  mobil araç  nerededir, akıbeti nedir? 6 mobil araç fiilen ve yasa dışı bir şekilde faaliyetini sürdürmekte midir?
 
Bu durum fiili ve yasa dışı dinlemelerin illegal bir şekilde devam ettiği anlamına gelmez mi?
 
Yine bu durum , fiili dinlemeleri yapan mekanizmayla Hükümet arasında çatışma ortamının ya da pazarlık ortamının sürdüğü anlamına gelmez mi?