CHP’li Gürer: Suriyelilere tanınan haklar EYT’lilere tanınmadı!

CHP’li Gürer: Suriyelilere tanınan haklar EYT’lilere tanınmadı!
6 Kasım 2021 10:18

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı’nda söz alarak, çalışma hayatında yaşanan sorunları sıraladı, çözüm önerilerini açıkladı.

 

 

 

Gürer, toplantıda, kamuda halen taşeron firmada çalışan işçiler, geçici ve mevsimlik işçiler ile toplum yarına programı kapsamındaki (TYP) çalışanların kadro beklentisi, EYT’liler, çırak ve stajyerlerin işe başladıkları günün sigortalılıktan sayılması, emeklilikte intibak düzenlemesi, üniversiteli işçilerin özlük hakları, kadınların SGK’lı olmadan önceki annelik sürecinin emeklilik için borçlanma süresi olarak sayılması, sendikal faaliyetler, iş cinayetleri ve meslek hastalıkları gibi konulara değindi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, Bakanlığının 2022 yılı bütçesiyle ilgili sunum yaptığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alarak, çalışma hayatında yaşanan sorunlar ve mağduriyetlerle ilgili görüşlerini açıkladı.

 

 

HALEN ON BİNLERCE TAŞERON KADRO BEKLİYOR

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2017 yılında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudaki tüm taşeron işçilerin asli kadroya alınacağının açıklandığını anımsatarak, ancak halen onbinlerce çalışan taşeron olarak görev yaptığına dikkat çekti.

 

 

İŞÇİLER, HANGİ KURUMLARDA KADROSUZ ÇALIŞIYOR?

 

 

Kamuda, yüzde 70 hizmet alım sözleşmesi” diye bir uygulamanın türetildiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kiralık araç şoförleri, hastane bilgi işlemcileri, görüntüleme merkez çalışanları, çağrı merkezi çalışanları, yemekhane, sosyal tesis çalışanları, müşavirlik ihalesiyle çalışanlara halen kadro verilmediğini anımsattı.

 

 

BELEDİYE ÇALIŞANLARI ŞİRKET DEĞİL BELEDİYE KADROLU OLMALI

 

 

4 Aralık tarihinde çalışır olma şartı getirilip, taşeron firması sözleşmesi bir gün önce bitenlerin de kadro alamadığını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Belediyelerle iş yapan taşeron işçiler de belediye şirketine alındı, özlük hakları sınırlı tutuldu; belediye kadrosuna alınmadı. Kamu iktisadi teşekküllerinde binlerce işçi hâlen taşeron firma çalışanıdır, tümüne derhâl kadro hakkı verilmelidir. Karayollarında14 bin, PTT’de17 bin işçi taşeronda kaldı. Yemekhanede taşeron firma “Kaşık, çatal, tencere, fırın aldı.” diye işçinin kadro dışı bırakılmasına nasıl göz yumulabilir? Karayollarında, kış, yaz, en zor şartlarda görev yapan emekçilere kamyon, kepçe alımıyla nasıl kadro verilmez? Millî park çalışanı dahi taşeron çalışanda kaldı. Bu emekçilerin kadro dışı kalmasını vicdan kabul eder mi? Hava yolları, demir yolları, tarım, orman, millî eğitimde nasıl taşeron işçi devamı görmezden gelinir? Yüzde 70 hizmet alım sözleşmesi taşeron işçiler için ayrım ve ceza gibi uygulandı. Karayolları taşeron işçileri sürekli iki veya üç ay maaşlarını geç almaktadır. KİT’ler için Cumhurbaşkanı kararname yayımlıyor. Ancak KİT’lerde taşeron işçilere hâlen kadro verilmedi” ifadelerini kullandı.

 

 

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET VERİLMELİ

 

 

Tüm iş yerlerinde tüm taşeron firmada kalanlara kadro verilip eşit işe eşit ücret ödenmesi gerektiğini belirten CHP Milletvekili Gürer, “Daimî değil, tüm çalışanlar sürekli kadroya alınmalıdır. “Toplum yararı projesi” adıyla proje çalışanı olarak görevlendirilenlere çalıştığı kurumda mutlaka kadrolu iş verilmelidir. Millî eğitimde on ay çalıştırılıp iki ay işsiz kalan 32 bin çalışan sürekli işçi kadrosuna alınmalıdır” diye konuştu.

 

 

ÇIRAK VE STAJYERLER, EYT’LİLER, İNTİBAK DÜZENLEMESİNİ BEKLEYENLER…

 

 

Çırak ve stajyerlerin işe başladığı günün yaşlılık sigortası başlangıcı olarak belirlenmesini öneren Gürer, “Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti ise mutlaka giderilmelidir, gasp edilen hakları geri verilmelidir. EYT’liler, gün ve prim tamam olsa da yaş nedeniyle emekli olamadığından karı koca işsiz ise aile açlığa mahkûm olmaktadır. İşsiz kalan, emeklilikte yaşa takılan sosyal güvenlikten dahi yararlanamamaktadır. Suriyelilere tanınan hak ülkemizde sigortasını, primini ödemiş EYT’lilere bu anlamda tanınmamaktadır. Emeklilerin intibak düzenlemesiyle ilgili vermiş olduğum kanun teklifi AKP oylarıyla Mecliste reddedildi ancak emekliler açlık sınırının altında ücret almaktadır, mutlaka intibak düzenlemesi yapılmalı ve emeklilerin maaşları artırılmalıdır” diye konuştu.

 

 

ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI

 

 

Gürer, Üniversiteli işçilerin özlük haklarıyla ilgili söz verildiği hâlde düzenleme yapılmadığını, memur kadrosuna alınmaları için çalışma gerçekleştirilmesi gerektiğini de belirtti.

 

 

GEÇİCİ İŞÇİLİĞE SON VERİLMELİ

 

 

Kadınların sosyal güvenlik öncesi annelik sürecinin erkeklerin askerlik borçlanmasındaki gibi emekliliğe sayılma hakkı tanınması gerektiğini anlatan Gürer, “Geçici işçilik bitirilmeli, belediye ve il özel idarede altı ay çalışıp altı ay işsiz bırakılanlar sürekli kadrolara alınmalıdır ki bunlar yıllardır bu kurumlarda çalışıyorlar, altı ay işe alınıp altı ay işten çıkarılıyorlar, bunlara amirinin izniyle üç aylık uzatma dahi tanınmıyor. Engellilerin yüzde 3 olan kotası yüzde 6’ya çıkarılmalı, engellilerin çalışma yaşamındaki süreleri kendilerine tanınmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI KALMALI

 

 

Alanlarda yaptıkları ziyaretlerde çalışanlarının haklarının gasp edildiğini gördüklerini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Asgari ücret açlık sınırının altında kalmış durumda, vergi dışı bırakılması, ayrıca asgari ücret tutarındaki tüm ücretlerde aynı uygulamanın sağlanması gerekiyor. Çalışma yaşamında ayrım verimi düşürüyor, rekabetçi bir ortam oluşmuyor çünkü eşit işe eşit ücret verilmiyor, kamuda tüm çalışanlardan daimî, geçici kapsamı içinde olanların sürekli çalışan kadrosuna alınması şart” dedi.

 

 

KAYIT DIŞI ÇALIŞANLAR, MESLEK HASTALIKLARI, İŞ CİNAYETYERİ

 

 

Gürer, sendikal örgütlenmelerin önünün kesildiğini belirterek, “Türkiye’de kayıt dışı çalışan sayısı artıyor. İş cinayetlerinde Avrupa 1’incisi durumundayız, bu sürecin çalışanların iş güvenliği adına da değerlendirilmesi gerekiyor. Meslek hastalığı tanımıyla ilgili ülkemizin içinde bulunduğu o çalışma koşullarında yeni düzenlemeler ihtiyaç” diye konuştu.
CHP Milletvekili Gürer sözlerini, “Çalışanların her konuda uğradığı mağduriyeti gidermek tüm milletvekilleri için bir görev olduğunu düşünüyor, bütçenizin hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek tamamladı.