CHP’li Gürer: Emekli dert küpü!

CHP’li Gürer: Emekli dert küpü!
7 Ağustos 2023 09:56

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde sayıları 15 milyona yaklaşan emeklilerin yaşadığı sorunların her geçen gün katlanarak arttığını söyledi.

 

 

Emeklilerin büyük çoğunluğunun açlık sınırının altında maaş aldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başta intibak düzenlemesi olmak üzere, en düşük emekli maaşının asgari ücrete çıkarılması, kredi borçlarına kolaylık sağlanması, konut alımı ve kira desteği sağlanması, yakacak ve gıda yardımı yapılması gibi iyileştirmelerin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

AKP’YE AH EDİYORLAR

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde Merkez ,Bor, Çamardı, Ulukışla, Çiftlik ve Altunhisar ilçelerinde çarşı, pazar, kahve gezip vatandaşı dinledi. Emekliler, vekile her ilçede dert yanarken, iki ay önce yapılan seçimden sonra ardı kesilmeyen zamlarla ve artan vergilerle “nasıl yaşayacağımızı şaşırdık” dediler

Gürer”15 milyona yaklaşan emeklilerin büyük çoğunluğunun en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 lira aldığına dikkat çekerek, intibak düzenlemesinin hayata geçirilerek emeklilik hesaplamasında karma sisteme son verilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

ESNAF KESİMİNİN EMEKLİLİĞİ ZORLAŞIYOR

 

Primlerini zamanında ödeyemeyen Bağ-Kur’luların, yaş koşulu ortadan kaldırılmasına rağmen, prim gün sayısındaki yetersizlik nedeniyle emekli olamadıklarını vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bağ-Kur sigortalarının prim ödeme gün sayısının yüksek olmasının esnaf kesiminin emekliliğini zorlaştırdığını belirtti.

 

 

FARKLI HESAPLAR

 

 

Sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasına paralel olarak emeklilik düzenlemesinin sadeleştirilemediğine dikkat çeken CHP Milletvekiil Ömer Fethi Gürer, 4a, 4b, 4c statülerine göre sigortalı çalışma ve emekli olma sisteminin emekli aylıklarının de farklı hesaplanmasına neden olduğunu, bu durumun ise eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığını kaydetti.

 

 

EMEKLİLERİN TALEPLERİ

 

 

En düşük emekli aylığının ve dini bayramlarda verilen ikramiyelerin de asgari ücret seviyesinde olması gerektiğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekliye refah payı verilmesi, aylık bağlama oranının yüzde 70’e çıkarılması, ek ödeme oranlarının yükseltilmesi, sağlıkta katkı payı muafiyetinin getirilmesi, promosyonların iyileştirilmesi, emeklilere sendika hakkı tanınması, çalışmak zorunda kalan emeklilerimizden kesilen sosyal güvenlik destek primleri (SGDP) uygulamasının emekli aylıklarını yükseltecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

EMEKLİYE KREDİ DESTEĞİ ŞART

 

 

Kredi kartı veya kredi borçları nedeniyle, bankaların kara listesine düşen emeklilerin, kamu bankaları öncülüğünde düşük faiz oranı ile kredi ve kredi kartı borçları yeniden yapılandırılarak ödeme kolaylığı sağlanmasının talep edildiğini de aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emeklinin kredi borçlarına kolaylık sağlanmalıdır. Emekliye konut alım ve kira desteği sağlanmalıdır, yakacak ve gıda yardımı yapılmalıdır. Emekliye özel enflasyon sepeti yapılmalıdır.

 

 

EMEKLİDEN KDV VE ÖTV ALINMAMALI

 

 

Emeklilerin doğal gaz, elektrik, su ve telefon faturalarından KDV ve ÖTV alınmamalıdır. Yerel yönetimlerde emekli meclisleri oluşturulmalıdır.”