CHP’li Gök’ten Bakan Çavuşoğlu’na: Çatışma ortamında kalan yurttaşlarımız Covid-19 önlemleri ile mi korunacak?

CHP’li Gök’ten Bakan Çavuşoğlu’na: Çatışma ortamında kalan yurttaşlarımız Covid-19 önlemleri ile mi korunacak?
25 Şubat 2022 14:15

Uzun süren gerilim sonunda, Rusya Ukrayna’ya girdi… Dünya tüm dikkatini Ukrayna’ya çevirdi.

 

 

Ukrayna’ya iş için gidenler, yerleşenler, üniversite okumaya gidenler, turistik gezi için bulunanların toplam sayısı bilinmiyor ama şu an Rusya’nın saldırısı altındaki ülkede çok sayıda Türk bulunuyor.

 

 

Ukrayna’da yaşayan Türklerle ilgili sabah ilk açıklama Türk Dışişleri’nden geldi. “Ukaryana’da yaşayan değerli vatandaşlarımız” başlığıyla yapılan duyuruda, hava sahasının kapalı olduğu mevcut aşamada evlerden çıkılmaması veya güvenli bir yerde kalmaları, seyahatten kaçınmaları yönünde uyarılar yer aldı.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Ukrayna’daki Türk yurttaşlarını sordu. Tahliye işlemi ne zaman başlatılacak diyen CHP’li Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekât başlatmasının ardından Ukrayna’da yaşayan çoğunluğu öğrenci Türk vatandaşları ikamet ettikleri evlerin yakınlarına füzelerin düştüğünü, can güvenliklerinin olmadığını ifade ederek Türkiye’ye tahliye edilmek istediklerini sosyal medyada yayınladıkları videolar ve basın organlarına yaptıkları açıklamalar ile duyurmuşlardır. Dışişleri Bakanlığı sosyal medya aracılığıyla yaptığı duyuru ile Ukrayna hava sahasının kapalı olduğunu bildirmiş, mevcut aşamada yurttaşlarımızın evlerinde veya güvenli yerlerde kalmalarını rica etmiş, Kiev Büyükelçiliğimize ve Odessa Başkonsolosluğumuza ait acil durum hatlarının numaralarını paylaşmıştır. Ukrayna’dan ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirmenin sağlanacağının bildirildiği açıklamada tahliyelerin nasıl sağlanacağına yönelik herhangi bir bilgi verilmemiştir.

 
Günlerdir süren Rusya – Ukrayna gerginliğinin sıcak çatışmaya dönüşebileceği bütün dünya tarafından öngörülebilir iken Dışişleri Bakanlığımızın Ukrayna’daki yurttaşlarımıza ilişkin herhangi bir tahliye planı olmadığı anlaşılmaktadır. Bakanlık tarafından paylaşılan telefon numaralarına ulaşılamadığı iddia edilmekte, Ukrayna’da mahsur kalan yurttaşlarımız sosyal medya üzerinden kaderlerine terkedildiklerini ifade etmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin böylesine hassas bir durumda aciz kalması kabul edilemez. Devletin acilen bütün imkân ve kabiliyetlerini seferber ederek yurttaşlarımızı ailelerine kavuşturması beklenmektedir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:

 
1. Günlerdir devam eden Rusya – Ukrayna gerginliğinin sıcak çatışmaya dönüşme ihtimaline karşı Ukrayna’da yaşayan Türk vatandaşlarının tahliyesine yönelik herhangi bir stratejinin geliştirilmemiş olmasının sebepleri nelerdir?
2. Günlerdir devam eden Rusya – Ukrayna gerginliğine rağmen Dışişleri Bakanlığı’nın yalnızca 22 Şubat 2022 tarihinde yapılan bir duyuru ile Türk Vatandaşlarına Ukrayna’nın doğu bölgelerini terk etmelerini tavsiye etmesini yeterli bir önlem olarak görüyor musunuz?
3. Sıcak çatışmanın başlamasının ardından Ukrayna’da yaşayan yurttaşlarımızın destek için arayabilecekleri telefon numaraları sosyal medya üzerinden paylaşılmıştır. Söz konusu telefonların bütün aramalara cevap vermediğine yönelik iddialar doğru mudur? Cevap verilen aramalarda ise yurttaşlarımıza evlerinde kalmalarının tavsiye edildiği öğrenilmiştir. Çatışma ortamında kalan yurttaşlarımız Covid-19 önlemleri ile mi korunacaktır?
4. Ukrayna’da mahsur kalmış olan yurttaşlarımızın tahliyesine hangi tarihte başlanacaktır?