CHP’li Gök: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı savurganlığı önlemek için çevre dostu araçları tercih etmemiş!

CHP’li Gök: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı savurganlığı önlemek için çevre dostu araçları tercih etmemiş!
28 Ocak 2022 09:21

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK 18 Kasım 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde 6.10.2021 tarihinde kabul edilen Paris İklim Anlaşması doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ismine “İklim Değişikliği” ibaresinin eklendiğini ifade ederek Bakanlığın 2053 yılı için koyduğu sıfır emisyon hedefini hatırlattı

 

 

 

Bakanlığın 2022 yılında Müdürlük hizmetleri için kiralayacağı 64 aracın fosil yakıtlı araçlar olduğuna dikkat çeken GÖK, emisyon değerleri düşük ve çevre dostu araçların tercih edilmediğinin altını çizdi. Bu çerçevede Bakanlığın çevre dostu araçları kullanımını yaygınlaştırması ve özendirmesi amacıyla yürüttüğü çalışmalara ilişkin sorular yöneltilen önergede Bakanlığın 2015 – 2021 döneminde kiraladığı araç sayısı ve söz konusu araçların kullandığı yakıt cinsleri sorgulandı.

 

 

 
19 Ocak 2022 tarihinde önergeye cevap veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin mevzuata vurgu yaparak taşıt giderlerinin asgari seviyeye indirilmesi ve kaynakların savurganlığa yol açılmadan, bütçe olanaklarıyla uyumlu bir biçimde kullanımının sağlanması ilkelerine atıfta bulundu. Söz konusu çevre dostu araçların ilgili mevzuatın belirlediği kriterlere uygun olmadığını vurgulayan Bakanlık, mevcut koşullarda kiralanabilecek elektrikli ve/veya doğa dostu araç bulunmadığını bildirdi.

 

 
Mevzuata uygun olarak savurganlığa yol açılmadan araç kiralandığına vurgu yapan Bakanlık 2015 – 2021 yılları arasında titizlikle!!! yaptığı araç kiralamalarını açıklamamış, Bakanlığın çevre dostu araçları kullanmasına ve ülke genelinde kullanımının özendirilmesine yönelik çalışmalarına ilişkin sorulara cevap vermedi.

 

 

Söz konusu kiralanacak araçların niteliklerini 237 sayılı Taşıt Kanunu’nun 10. Maddesinin 5. Fıkrasına göre Cumhurbaşkanının belirlemeye yetkisinin bulunmasına rağmen kamuda çevre dostu araçların kullanılması amacıyla Cumhurbaşkanlığı ile herhangi bir çalışma yürütülmediği anlaşılmaktadır. İklim değişikliğine karşı mücadelenin kâğıt üzerinde kalmaması için herhangi bir somut adım atmayan, yetkili Cumhurbaşkanı ile koordinasyon sağlayarak ülke genelinde bu mücadeleyi özendirmeyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sorumluluktan kaçmakta, iklim değişikliği bütün tehditleriyle birlikte büyümektedir.