CHP’li Gök: Bakan Nebati, harikalar diyarında!

CHP’li Gök: Bakan Nebati, harikalar diyarında!
10 Mayıs 2022 11:17

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK 28 Şubat 2022 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırının küresel ekonomiyi sarsması sonrasında Türk Lirası’nın dünya genelinde en çok değer kaybeden para birimi olduğunun altını çizmiş, Türkiye’nin enerji, turizm ve buğday temini alanlarında Rusya ve Ukrayna’ya bağımlılığından doğacak risklerin krizde olan ekonomimizi daha büyük bir darboğaza iteceğini ifade etti.

 

 

 

27 Nisan 2022 tarihinde önergeye cevap veren Bakan Nebati Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin önlenmesi amacıyla uygulanan politikaları sıralamış ancak savaşın başlamasıyla Türk Lirasının dünya genelinde en çok değer kaybeden para birimi olmasının sebeplerini açıklayamamıştır. Buğday ithalatında Rusya ve Ukrayna’ya mutlak bağımlılığımızın bulunmadığını iddia eden Bakan Türkiye’nin bu alanda kendine yettiğini ifade etmesine karşın ihtiyaç halinde buğday ithalatı için gerekli alternatiflerin belirlendiğini belirtti.

 

 

CHP’li Gök, Bakan Nebati’nin önergeye verdiği yanıtı değerlendirerek şunları kaydetti:

 

 

Bakan Nureddin Nebati hayaller aleminde yaşamaktadır. Buğday ithalatımız son 20 yılda 7 kat artarken buğday ekim alanlarımız yüzde 28 oranında azalmış, Türkiye buğday ithalatı olmadan kendi ihtiyacını karşılayamaz duruma gelmiştir. Bakanlık ihtiyaç halinde başka ülkelerden ithalata devam edileceğini açıklamakta bir sakınca görmemiştir.

 

 

Turizm gelirlerinde meydana gelen risklerin giderilmesi için çalışma yapıldığı açıklanmış olsa dahi Mayıs ayına gelinmiş olmasına karşın tatil beldelerimizde halen çok sayıda otel kapılarını açamamış, normal şartlarda Mart ortası ila Nisan ayı başında başlayan turizm sezonu halen başlayamamıştır. Enerji fiyatlarındaki devasa artışların yurttaşlarımıza yansımaması için destekler verildiğini belirten Bakanın elektriği kesik hanelerden ve savaşın başlangıcından beri yüzde 30’un üzerinde zamlanan akaryakıt fiyatlarından haberi yok gibi görünmektedir.

 

 

Hazine ve Maliye Bakanı’nın soru önergesi cevabının son cümlesinde kullandığı “Bakanlığımızın diğer tüm ilgili Bakanlıklar ile koordinasyon içinde, doğru ve gereken adımları zamanında atacağından kuşku duyulmamalıdır.” ifadesi Bakanın içerisinde yaşadığı hayal dünyasının en kısa özeti olma niteliği taşımaktadır. İlgili soru önergesi ve cevabı değerlendirmeniz dileğiyle ektedir.