CHP’li Gök: 6 yılda Sarayın giderleri için 280 Milyon TL harcama yapan iktidar, ülkemizin enerji geleceği için 3.5 Milyon TL’lik kaynak ayırdı!

CHP’li Gök: 6 yılda Sarayın giderleri için 280 Milyon TL harcama yapan iktidar, ülkemizin enerji geleceği için 3.5 Milyon TL’lik kaynak ayırdı!
1 Nisan 2022 09:22

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK 4 Şubat 2022 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde 2023 yılında hizmete girecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santralinde dünya genelinde üretilen nükleer enerji maliyetinin 3 katı maliyetine üretim yapacağını belirtmiş, ülkemizde üretilecek olan enerjinin yine ülkemize satılacağını ve uranyum yakıtı kullanan nükleer santrallerin enerjide dışa bağımlılığı azaltmayacağını ifade etti.

 

 

 

Türkiye’de zengin yatakları bulunan toryum ile çalışacak santrallerin kurulmasıyla enerjide dışa bağımlılığın azaltılabileceğini ve temiz enerji üretimi yapılabileceğinin altını çizen Gök önergede toryum ile temiz enerji üretilmesi için yürütülen çalışmalara ilişkin sorular yöneltti.

 

 

 

23 Mart 2022 tarihinde önergeyi yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Akkuyu Nükleer Güç Santralinin ilk iki ünitesinde üretilecek elektriğin yüzde 70’i ile üçüncü ve dördüncü ünitelerde üretilecek elektriğin yüzde 30’unun 15 yıl boyunca satın alınacağını ve geriye kalan elektriğin Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından satılacağını ifade etmiş ancak söz konusu satışlar için neden dünya ortalamasının 3 katı fiyatına anlaşıldığını açıklamadı.

 

 

CHP’li Gök konuya ilişkin şunları kaydetti:

 

 

Nükleer güç santralleri ile enerjide kaynak çeşitliliğinin artırılacağını iddia eden Bakanlık kurulacak nükleer santrallerde ithal uranyum kullanılacağının ya farkında değildir ya da konuya ilişkin açıklama yapmamayı tercih etmektedir. Elektrik üretiminde ithal doğalgazın payının azaltılmasının enerjide dışa bağımlılığı azaltacağı yönünde görüş bildirilmesine rağmen ithal doğalgaz payının başka bir ithal yakıt ile değiştirilmesinin dışarıya ödenen yakıt fiyatlarını tam tersine artırabileceğini öngöremeyen bir Bakan ve Bakanlık tablosu Türkiye’nin yönetilemediğini bir kere daha gözler önüne sermektedir.

 

 

 

Türkiye’nin enerji geleceğini şekillendirebilecek olan ve yüzyıllarca ülkemize temiz enerji sağlama potansiyeli bulunan toryum madeninin enerji üretiminde kullanımına ilişkin sorulan soruya Bakanlığın cevabı ise tam bir fiyaskodur. Toryumun enerji üretimi için kullanılmasına yönelik olgun bir yöntem olmadığını açıklayan Bakanlık konuya ilişkin yatırım yaparak söz konusu teknolojiyi geliştirmek yerine farklı yöntemlere yatırım yapıldığını ifade etmiştir. 2012 – 2022 döneminde toryumun enerji üretiminde kullanılabilmesi için yürütülen projelere toplamda 3.5 milyon TL bütçe ayrıldığı açıklanmıştır.

 

 

2015 – 2020 döneminde sadece 6 yılda Sarayın giderleri için 280 Milyon TL harcama yapan iktidarın ülkemizin enerji geleceği için 3.5 Milyon TL tutarında göstermelik bir kaynak ayırdığı anlaşılmaktadır. Bakanlık toryumun yan ürün olarak kullanılmasına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütüldüğünü ifade etmiş ancak bu çalışmaların içeriğine ilişkin herhangi bir bilgi paylaşmamıştır. Türkiye her alanda olduğu üzere enerji alanında da savrulmakta, güncel enerji politikaları ülkemizin geleceğini ipotek altına almaya devam etmektedir. İlgili soru önergesi ve cevabı değerlendirmeniz dileğiyle ektedir.