CHP’li Emir, asbestin peşini bırakmıyor!

CHP’li Emir, asbestin peşini bırakmıyor!
13 Mart 2017 17:15

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Ankara Valiliği’nin, 350 ton asbest bulunan eski Havagazı Fabrikası’nın yıkımına ilişkin “…halk sağlığını tehdit edecek bir durum olmadığı anlaşılmıştır” açıklamasının bilimsel dayanaklarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

 

 

 

 

CHP’li Emir, Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinin gerekçesinde, Ankara’nın Çankaya ilçesi Eti Mahallesi’nde 350 ton asbestin bulunduğu eski Havagazı Fabrikası’nın 25 Şubat 2017 Cumartesi günü başlayan yıkımının, gerekli tedbirlerin alınmadığı gerekçesiyle Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin 1 Mart 2017 tarihli kararıyla durdurulduğunu anımsattı. Mahkeme kararı alınmadan önce çevreye 15 ila 40 oranında asbest salınımı olduğu yönündeki ölçümlerin kamuoyuyla paylaşıldığını; mahkeme kararı sonrasında da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, kaynağını net olarak açıklamadığı ‘salınım olmadığı’na ilişkin ölçümleri gündeme getirdiğini belirten CHP’li Emir, şöyle dedi:

 

 

MTA sonuçlarında asbest çıktı!

 

 

“Son olarak Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün sadece katı numune yani toprakta yaptığı analizler asbeste rastlandığını göstermiştir. Abestin çevreye yayıldığı bilimsel olarak kanıtlanmışken 10 Mart 2017 tarihinde Ankara Valiliği yazılı bir açıklama yaparak, ‘Havagazı Fabrika binası çevresinden ve tesis içerisinden, havadan ve topraktan alınan numunelerin analiz sonuçları değerlendirilmiş, henüz yıkımı yapılamamış binada asbest varlığı görülmüş ancak havada asbest yayılımının söz konusu olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen veriler ışığında, hâlihazırda halk sağlığını tehdit edecek bir durum olmadığı anlaşılmıştır’ denilmiştir.”

 

 

Ankara Valiliği yeni ölçüm mü yaptırdı?

 

 

Ankara Valiliği’nin açıklamasını, ‘Valilikçe temin edilen laboratuvar analiz sonuçları’na dayandırdığına işaret eden CHP’li Emir, bu analizlerin ne zaman, kime yaptırıldığının kamuoyuna açıklanmasını istedi. CHP’li Emir’in, Bakan Soylu’ya yönettiği sorular şöyle:

 

 

“- Ankara Valiliği, “havada asbest yayılımının söz konusu olmadığı”nı ifade ettiği açıklamasını dayandırdığı “temin edilen laboratuvar analiz sonuçları”nı nereden almıştır? Bu analiz sonuçlarına kaynaklık eden numuneler ne zaman, nereden, hangi kurum/kuruluş ya da özel şirket tarafından alınmıştır? Değerler nedir?

– Ankara Valiliği, eski Havagazı Fabrikası çevresinde yeni ölçümler mi yaptırmıştır? Yaptırdıysa, hangi kurum veya kuruluş ya da özel şirkete yaptırılmıştır? Bu kurum veya kuruluş ya da özel şirketin asbest ölçümü konusunda yetkili yerlere akreditasyonu var mıdır?

– Ankara Valiliği’nin açıklamasında yer alan “Bundan sonraki süreçte, asbest içerdiği anlaşılan, yıkımı yapılmamış yapıların mevzuata ve teknik kriterlere uygun şekilde ilgili kurumların ve Valiliğimizin denetiminde yıkımı sağlanıp, atık yönetimi kontrollü olarak yapılacaktır” değerlendirmesindeki “… asbest içerdiği anlaşılan, yıkımı yapılmamış yapılar” ifadesi, eski Havagazı Fabrikası’nın bulunduğu alanda hangi yapıları kapsamaktadır? Kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda görülen mavi branda ile üstü örtülmüş yapı da “asbestli içerdiği anlaşılan, yıkımı yapılmamış yapılar”dan biri midir?”