CHP'li Demirçalı, Müftü Gökce'nin Sözlerini TBMM'ye Taşıdı

CHP'li Demirçalı, Müftü Gökce'nin Sözlerini TBMM'ye Taşıdı
25 Nisan 2013 05:00

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Adana Müftüsü Arif Gökce’nin, “Adana’da muhabbet ve Muhammed eksikliği var” açıklamalarını TBMM gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Adana Müftüsü Arif Gökce’nin, “Adana’da muhabbet ve Muhammed eksikliği var” açıklamalarını TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a müftüyle ilgili sorular yönelten CHP’li Demirçalı, “Müftü Gökce, Hz. Muhammed’in Adana’da olmadığını söyleme hakkını ve haddini nereden almaktadır” ifadelerini kullandı.

Demirçalı, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in, “İzmir dindarlığının, irfana ihtiyacı var. İzmir’in dini ve manevi hayatını yeniden ayağa kaldıracak, ehil bir müftü atadık” sözlerini hatırlatarak, bu kez Adana Müftüsü Arif Gökce’nin, “Adana’da muhabbet ve Muhammed eksikliği var” açıklamasıyla Adanalıların dini inancının zayıflığını öne sürerek, toplumu ayrıştırmaya yönelik açıklamalar yaptığını ileri sürdü.

Demirçalı, “Anayasanın din ve vicdan hürriyetini belirleyen 24’üncü maddesini, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevlerini belirleyen 136’ncı maddeyi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluş, teşkilat ve görevlerini belirleyen kanun ve yönetmeliği okumalı ve eğer bu söylediği sözler yukarıdaki anayasa maddeleri ile ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun değilse, bu açıklamaların sahipleri derhal görevlerinden istifa etmelidirler” diye konuştu.

CHP’li Demirçalı’nın, Başbakan Erdoğan’a yazılı yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:


“Toplumda birlik ve beraberliği tesis etmekle hem dinen hem de görevi gereği sorumlu olan il müftüsü bu konuşmasıyla Adana halkına hakaret etmiş olmuyor mu? Muhabbet; sevgi, saygı, hoşgörü anlamındadır. Adana’nın muhabbetinin yokluğunu, bir ilin dini yönden sorumlusu olan bir müftü hangi kriterlere dayanarak söylemiştir? Adana Müftüsü’nün yapmış olduğu bu açıklamalar konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce Adana’da
‘muhabbet ve Muhammed eksikliği‘ var mıdır? Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Adana’da olmadığını söyleme hakkını ve haddini nereden almaktadır? Adanalıların ödediği vergilerle maaşını alan bir din adamının, insanların imanını, ibadetini, muhabbetini ölçüp biçmek gibi bir yetkisi var mıdır? Böyle bir kriter mi getirmeyi düşünüyorsunuz? ‘Az muhabbetli, çok muhabbetli’ diye insanlarımızı ve şehirlerimizi ayırt etmeyi doğru buluyor musunuz? Sizce muhabbettin ölçüsü nedir? Hz. Muhammed’in eksikliği neye göre belirleniyor, böyle bir kriter var mıdır? İnsanların inanç düzeyleri hakkında yorumlar yapmak, toplumu ayrıştırmaya yönelik sonuçlar doğuracağı kesindir. Suç olaylarında yaşanan artışları, inanç ve ibadet eksikliğine bağlamak doğru bir anlayış mıdır? İnsanların inançlarını ve dini eğilimlerini sorgulayarak, görev ve sorumlulukları dışında açıklamalarda bulunan Adana Müftüsü hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? Herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Görevinden alınacak mıdır?”

“KUTLU DOĞUM HAFTASI’NIN AÇILIŞINDA SÖYLEMİŞTİ”

İl Müftüsü Arif Gökce, Adana’daki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin açılışında, “Adana’da muhabbet ve Muhammed eksikliği var” açıklamasında bulunmuştu. Gökce, tepkiler üzerine düzenlediği basın toplantısında, bu sözleriyle, Mart ayında Adana’da, polis ve asker tarafından yakalanan 5 bin 557 kişiye dikkat çektiğini savunmuştu.