CHP’li Bulut: İnce Memed’in Çukurova’sına yazık ediyorsunuz!

CHP’li Bulut: İnce Memed’in Çukurova’sına yazık ediyorsunuz!
4 Mart 2022 10:38

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’nın, Avrupa’nın plastik atık merkezi haline geldiğini belirterek, “Adana topraklarında kanserojen madde miktarının, normalden 400 bin katı üzerinde olduğu saptandı. İnce Memed’in Çukurova’sına yazık ediyorsunuz” dedi.

 

 

 
ANKARA//
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi’nin görüşmelerinde Adana’nın çevre sorunlarını gündeme getirdi. Gelişmiş ülkelerin yeşil enerji, sıfır atık çalışmaları üzerinde çalışma yaptığını belirten Bulut, iktidarın ise termik santralin bacasına yönelik düzenlemeyi defalarca ertelediğini, yönetmelikle Anadolu’nun, özellikle Ege’nin zeytin ağaçlarının olduğu bölgelerin maden ocaklarına teslim edildiğini kaydetti.

 

 
HANİ YERLİ VE MİLLİYDİNİZ?

 
Sıfır Atık Projesi’yle marketlerden poşetlerin parayla alınan bir dönemde Avrupa’nın en çok plastik ithal eden ülkesi olduğumuza dikkat çeken Bulut, şöyle devam etti:
Bu plastikleri İngiltere’den ithal ediyoruz. Millî ve yerli olduğunu iddia eden Hükûmetin döneminde Avrupa’dan en çok plastik ithal eden ülkeyiz. 2018 yılında Çin, Malezya, Tayland gibi ülkeler plastik ithalatını kesince plastik atıklar, çöpler Türkiye’ye gelmeye başladı. Millî ve yerli iktidarımız bunu kamuoyuna şeffaf bir şekilde sundu mu? Hayır. İlk olarak BBC’den öğrendik. BBC, İzmir Kemalpaşa’da bir evin arka bahçesinde İtalya’dan ithal edilmiş plastik atıkları buldu. INTERPOL 2020 yılında, Greenpeace de 2021 yılında özellikle bölgem olan Adana’da plastik atıkların Türkiye’de hiç görülmemiş bir oranda, 400 bin kat değerinde toprağı kirlettiğini raporladı.

 

 
AKKUYU’DAKİ ÇALIŞMAYI KLİPTEN GÖRDÜK

 

 
Bu raporlamalar ortaya çıktıktan sonra ne Çevre ne Sağlık ne de Ticaret Bakanının tek kelime bile açıklama yapmadığını belirten Bulut, “Yine, bu bölgede yapımı devam eden Akkuyu’da, millî ve yerli iktidarımızın orada yapılan santrale hiçbir Türk yetkilini girmesine izin verilmediğine itirazı olmamış. Akkuyu’da çalışan Rusların yaptığı klip televizyonlarda yayınlanınca çalışmayı görebildik” dedi.

 

 
HASTALIK İTHAL EDİYORUZ

 

 
Plastik atıkların kontrolünün kirleten ya da bunu üretenler tarafından yapıldığını kaydeden Bulut, “Türkiye Avrupa’dan bu çöpleri hiçbir şeffaflık ve kontrol olmadan getiriyor. Bunun neticelerini hepimiz yaşayacağız, çocuklarımız yaşayacak. Kanser vakaları, obezite ve otizm artacak, anne karnındaki bebeklerde bile toksikten etkilenecek. Yalnızca plastik atık değil bu hastalıkları da ithal ediyoruz” İfadelerini kullandı.

 

 
İNCE MEMED’İN ÇUKUROVA’SINA YAZIK EDİYORSUNUZ.

 

 
CHP’li Bulut, şöyle devam etti:
Yaşadığım bölge Adana, Mersin bir Çukurova’dır. Üç kuruşa ranta teslim ettiğiniz bu Çukurova topraklarını Çukurova’nın İnce Memed’i Yaşar Kemal’in bir betimlemesiyle ifade etmek istiyorum: “Ve Çukurova’yı Toroslar yaratmıştır. Çok eskiden Akdeniz Torosların tam eteğinden başlardı. Sonra Ceyhan, sonra Seyhan, sonra da öteki irili ufaklı dereler, çaylar Torosların tüm bereketli topraklarını taşıyarak denizi doldurdular; ortaya Çukurova çıktı. Ovasıyla, güneşiyle, ışıkla doldu, sular şakırdadı, toprak bereketli denizler gibi taştı.” İnce Memed’in Çukurova’sına yazık ediyorsunuz.