CHP, Mut Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarını Meclis'e taşıdı

CHP, Mut Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarını Meclis'e taşıdı
25 Nisan 2013 06:10

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Ak Partili Murat Orhan’ın Başkanı olduğu Mersin’in Mut İlçe Belediyesi’nde yaşandığını öne sürdüğü yolsuzluk iddialarıyla ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

 

 

Milletvekili Aytuğ Atıcı, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede, Mut Belediyesi’nde yıllardır yapıldığı iddia edilen yolsuzluklarla ilgili ne gibi işlem yapıldığını sordu. Mut Belediyesi bünyesinde yıllar içinde yapılan yolsuzluk iddialarının Denetim Komisyonu Raporları’na yansıdığını, ancak İçişleri Bakanlığı’nca herhangi bir işlem yapılmadığını öne süren Atıcı, “Yolsuzluk sıralamasında ülkemiz 185 ülke arasında 61’inci sıradadır. Yıllardır belediyelerin çoğunu AKP’li politikacılar yönetmektedir. AKP’nin 10 yıldır hükümet ettiği de düşünüldüğünde siyasi iktidarın, bu onursuz sıralamanın sorumlusu olduğunu açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu tespite aykırılık oluşturmayacak şekilde yönetildiği raporlanan Mersin Mut Belediyesi’nin, denetim raporlarına rağmen soruşturulmaması, Mut halkında sosyal adalet duygusunun zedelenmesine yol açmıştır. Yolsuzluk, bir kamu görevlisinin konumundan yararlanarak kendisine veya başkalarına çıkar ve menfaatler sağlaması şeklinde tanımlanmaktadır” dedi.

 

 

 

Aytuğ Atıcı, Mut İlçesi Belediyesi 2012 yılı harcama ve hesaplarının incelenmesi sonrasında ortaya çıkan raporda yer alan bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtlanmasını istediği soruları şöyle sıraladı:

 

“Mersin İli Mut İlçesi Belediyesi 2011 yılı harcama ve hesaplarının incelenmesi sonrası ortaya çıkan denetleme raporunda yer alan Kamu İhale Kanunu’na aykırı işlemler hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Belli bir kesimin 1000-10.000 TL arasında su borçları olmasına rağmen 4-5 yıldır idari ve hukuki işlem yapılmaması Belediye Yasası’na uygun mudur? Belediyeye ait mülklerde kiracı olanların, kira ödeme gerçekleşme oranları yüzde 7 olmasına rağmen, neden idari ve hukuki işlem yapılmamıştır? Kiranın ödenmemesi, belediyeye ait mülklerde kiracı olan esnafın lehine, diğer esnaflar aleyhine haksız rekabet ortaya çıkarmaktadır. Haksız rekabetin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Belediyenin, kira alacaklısı olduğu esnafa 130 bin TL yemek bedelini peşin ödemesi ve mahsuplaşmamasının anlamı, ‘Rant aktarma yolu’ değil midir?”