CHP’li Aydoğan: Bağış kampanyasında öğretmenler fişleniyor mu?

CHP’li Aydoğan: Bağış kampanyasında öğretmenler fişleniyor mu?
20 Nisan 2020 15:57

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Koronavirüs salgını nedeniyle başlatılan “Biz bize yeteriz Türkiyem” kampanyasına hangi öğretmenlerin bağış yaptığına dair liste istediği mesajı Meclis gündemine taşıdı.

 

 

BU TARZ BİR BASKI KURULARAK BAĞIŞ KAMPANYASI YÜRÜTÜLEMEZ

 

 

Bahçelievler İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’nün okul müdürlerine mesaj atarak Koronavirüs salgını nedeniyle başlatılan “Biz bize yeteriz Türkiyem” kampanyasına hangi öğretmenlerin bağış yaptığına dair listenin kendilerine bildirilmesini istemesinin ardından konuyu Meclis gündemine taşıyıp Milli Eğitim Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Aydoğan, “Bu işlem bakanlığın bilgisi dahilinde midir diye sordum. Eğer öyle ise daha da vahim. Yapılan bir çeşit fişleme işlemi midir? Bunu da bakana sordum. Bağış için kimse baskı altına alınamaz. Bu mesaj bir çeşit nüfuz kullanma haline dönüşmüş. Devletin istihdam ettiği kişilere bu biçimde bir nüfuz uygulanması hukuka aykırıdır. Ayrıca mobbing olarak da değerlendirilebilir bir yanı var ki bu da iş güvencesi ve çalışanların psikolojik sağlıkları açısından değerlendirildiğinde kabul edilir bir durum değildir hele ki bir devlet kurumunda böyle bir durumun olması büyük bir skandaldır. Bu tarz bir baskı kurularak bağış kampanyası yürütülemez.” dedi.

 

 

BAĞIŞ KAMPANYASINDAN KUTUPLAŞMA ÇIKARAN ZİHNİYET

 

 

Siyasi iktidarın her alanda kutuplaşma siyaseti ile ilerlemeye çalıştığını vurgulayan Aydoğan, “İnsanları bağış yapmaktan da soğutacak bir davranış bu. Bağış kampanyasından bile kutuplaştırma çıkaran bir zihniyetle karşı karşıyayız. Elbette isteyen herkes ekonomik şartları el verdiği çerçevede yardımını yapabilir. Fakat kim para verdi? ne kadar para verdi? Bunlar sorulacak sorular değil. Bir bağış kampanyası böyle yürütülemez. Bağış yapanlar da kimseye de herhangi bir bilgi vermek zorunda değil, buna mecbur bırakılamaz. Özellikle miktarın isteniyor olması vahametin boyutunu daha net gözler önüne seriyor. Bu kültürel olarak da çok yadırganacak bir tutum. Bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı herhangi bir işlem başlatmış mı sordum elbette.” şeklinde konuştu.

 

İFADELER SORU İŞARETLERİNE NEDEN OLMUŞ, İZAHA MUHTAÇ İFADELERDİR

 

Söz konusu mesajda geçen “Her okulumuz dekont varsa dekontları, dekont yoksa yapılan yardım miktarı, bu bedel arkadaşlar tarafından belirtilmek istenmiyorsa tahmini bir bedel belirtilerek (1000-1500, 5000-6000 gibi), mesaj atıldıysa mesaj adedini belirterek, genel bir geri dönüşe ihtiyacımız vardır. Hem yukarıya bilgi verilecek olup hem de ilçede birlikte yürütülen bu çalışma dosyalanacaktır” ifadelerine vurgu yapan Aydoğan, “ ‘Dosyalanacaktır’ denilmiş mesajda. Ne amaçla dosyalanacak? Bu dosyayı sonra nerede kullanacak? Daha sonra bağış yapılanlara madalya mı verilecek? Yoksa bağış yapmayan ya da yapamayanlar sonrasında bir biçimde cezalandırılacak mı? Milli Eğitim Müdürü’nün mesajında belirttiği ifadeler soru işaretlerine neden olmuş, izaha muhtaç ifadelerdir” dedi.