CHP’li Akın: Kimliği tespit edilmemiş kaç cenaze var, kaçı çocuk?

CHP’li Akın: Kimliği tespit edilmemiş kaç cenaze var, kaçı çocuk?
6 Mart 2023 09:09

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi veren CHP’li Akın, “Kimliği tespit edilmemiş kaç cenaze var? Bu cenazelerin kaçı çocuk? Kaç kişi enkazdan cansız çıkarıldı” sorularına yanıt istedi.

 

 

6 Şubat’ta meydana gelen yüzyılın felaketinde resmi verilere göre 45 bin 89 kişi can verdi. 11 ilde yıkıma neden olan depremin üzerinden 27 gün geçti, binlerce binanın enkazı hâlâ kaldırılmadı. Yurttaşlar yakınlarını arıyor. Uzmanlar ise “Yıkıntılar arasında cenazeler var. Ölü sayısını 5’le çarpın” açıklaması yapıyor. Depremle ilgili veri belirsizliğini CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Akın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede deprem felaketinde yaşanan can kaybıyla ilgili tüm verilerin açıklanmasını istedi.

 

 

‘TEK BİR SAYI VAR’
Felakette 203 bin 958 binanın yıkıldığı ya da ağır hasar aldığının açıklandığına işaret eden Akın, “Binalara ilişkin ayrıntılı verileri kamuoyu ile paylaşan iktidar, yaşadığımız can kaybıyla ilgili pek çok hususu gizliyor. Yitirdiğimiz canlara ilişkin veriler ne düzenli açıklanıyor ne de ayrıntı veriliyor. Can kaybına ilişkin açıklanan yalnızca tek bir sayı var” dedi. Akın, 1 Mart’ta can kaybının 45 bin 89 olarak açıklandığını, 3 Mart itibarıyla ise sayıların 48 saat boyunca güncellenmediğini belirtti. Akın, felaketin ardından kayıp olan kişi sayısının da bilinmediğine dikkat çekti.

 

 

‘İKTİDAR SABIKALI’
İktidarın pandemi döneminde can kayıplarıyla ilgili kamuoyunu yanıltıcı bilgi verdiğini belirten Akın, “İktidarın bu konuda sabıkası var. Deprem felaketin ardından can kaybına ilişkin verilerin düzenli paylaşılmaması da akıllara iktidarın yine gerçek can kaybını gizlemek istediği şüphesini getiriyor. AK Parti iktidarını bu konuda kamuoyuna tüm verileri açıklamaya davet ediyoruz” diye konuştu.

 

 

‘KAÇ ÇOCUK ÖLDÜ?’
Akın, Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“Hayatını kaybedenler yaş grubuna göre tespit edildi mi? 18 yaşından küçük kaç çocuğumuz hayatını kaybetti? Hayatını kaybedenlerden kaçı enkaz altından cansız çıkarıldı? Kaçı enkaz altından çıkarıldıktan sonra hayatını kaybetti? Hayatını kaybedenler arasında kimliği tespit edilmemiş kaç cenaze var? Bu cenazelerin kaçı çocuk? Hayatını kaybeden ve kimliği tespit edilemeyen cenazeler açıklanan can kaybı sayısına dahil edildi mi? Kayıp kişi sayısı kaç? Cenazesine ulaşılamayan ve bulunamayan insanlarımızdan kaçı çocuk? Hayatını kaybedenlerin illerimize göre dağılımı nedir? Ölüm nedenlerine göre dağılım nedir?”