CHP’de tüzük çalışmaları başlıyor!

CHP’de tüzük çalışmaları başlıyor!
21 Haziran 2023 08:32

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde istenilen sonuca ulaşılamaması sonrası parti yönetimine yönelik eleştirilerin arttığı CHP’de değişim süreci şekilleniyor. 

 

 

CHP İl Başkanları ile bir araya gelecek Kılıçdaroğlu, yaklaşan yerel seçimler öncesinde parti örgütlerinin içerisinde bulunduğu son durumu ve tüzük değişikliği hazırlıklarını görüşecek. Mahalle, ilçe ve il kongreleri hakkında çeşitli talimatlar verecek Kılıçdaroğlu’nun, “Tüm seçimlerin demokratik ortamda, baskıdan uzak gerçekleşmesini” isteyeceği bildirildi. CHP Genel Merkezi’ndeki görüşmede ayrıca kentlerdeki ittifak ilişkileri de ele alınacak. Toplantıda, Kılıçdaroğlu’nun il başkanlarının önemli bir bölümünün değişmesi gerektiğine yönelik bir konuşma yapabileceği de öne sürüldü. CHP yönetimi, kentlerde bulunan tüm kurulların çalıştırılması, iç tartışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve il kurulları aracılığı ile önerilerin genel merkeze iletilmesi talebinde de bulunacak.

 

 

İLK TÜZÜK MESAİSİ

 

 

CHP’de Tüzük Komisyonu da ilk mesaisini yarın yapacak. CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre’nin başında bulunduğu, eski ve yeni milletvekilleri ile parti yöneticilerinden oluşan dokuz kişilik komisyonda, örgütlerden gelen talepler ele alınacak. Komisyonun gündeminde uzun süreli milletvekilliği yapılmasının önlenmesine ilişkin değişikliklerin olduğu öğrenildi. Tüzükte milletvekili adaylığı için üç dönem sınırının getirilmesinin planlandığı ifade edildi.

Milletvekili adaylarının belirlenmesi sürecinde de köklü bir değişiklik hazırlığı amaçlanıyor. Genel Başkana sınırlı bir kota ayırarak kalan adayların tamamının ön seçimle partililer tarafından belirlenmesi yönteminin tüzükle hüküm altına alınması isteniyor. CHP’de üyelik sisteminin de daha aktif ve katılımcı bir şekilde düzenlenmesinin öngörüldüğü bildirildi. Parti yönetimi, seçimlerde aktif olarak görev almayan, sorumluluktan kaçınan kişilerin üyelikten çıkartılması için çalışma yürütecek.