‘Çeşme parsel parsel satılacak’

‘Çeşme parsel parsel satılacak’
26 Mart 2022 08:37

Mimar Mühendis Odaları Birliği Çeşme Projesi’ne sert tepki gösterdi. Bunun bilimden yoksun bir talan ve ekolojik yıkım projesi olduğunu savunan birlik, “Sermayenin ve bir grup insanın çıkarı için bu alanın yok edilmesine ve sayısız canlı türünün zarar görmesine yaşam döngüsü içindeki işleyişe müdahale edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

 

 

Sözcü’den Gökmen Ulu’nun haberine göre Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un hafta başında İzmir Ticaret Odası’nda Çeşme Projesi’nin detaylarına ilişkin yaptığı açıklamaların yankıları sürüyor. Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, meslek odalarının tepkisini çarpıcı açıklamalar ile ortaya koydu.

 

 

PROJENİN TOPLUM VE DOĞA YARARI İLE İLİŞKİSİ YOK

 

TMMOB açıklamasında, Bakan Ersoy’un, 12 bin hektar (120 milyon metrekare) alanı kapsayan ve kamuoyunda Çeşme Projesi olarak bilinen Ege Turizm Merkezi Çeşme Etabı’nın “Doğaya zarar vermeyeceği ve biyolojik çeşitliliği koruyacağı” iddiasının gerçeği yansıtmadığı öne sürüldü.

 

 

PARSEL PARSEL SATILACAK

 

 

2019 yılı ortalarında kamuoyunda tartışmaya açılan Çeşme Projesi’nin kısa sürede bir talan projesi olduğunun ortaya çıktığını savunan meslek odaları birliği, yapılmak istenenin Kanal İstanbul Projesi’nden farksız olduğunu söyledi.

Birlik, son iki yıldır yetkili bakanlıklar tarafından Çeşme Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırlarının genişletildiğini, SİT alanlarındaki koruma statülerinin düşürüldüğünü vurguladı.

Alanda mevcut mera, zeytinlik ve nitelikli tarım arazilerinin tarımsal faaliyet dışında kullanılmasını sağlayacak İl Toprak Koruma Kurulu kararı alındığının hatırlatıldığı açıklamada, “Bu kararlar, bilimsel dayanaktan yoksun olup, bir süre sonra gündeme gelecek plan kararlarına altlık teşkil etmesi amacıyla yapılmaktadır. Alandaki mülkiyetlerin yüzde 97’si kamu mülkiyeti olmasına rağmen bu projenin hayata geçmesi durumunda buranın parsel parsel satılacağı itiraf edilmektedir. Üstelik bu itiraf çok sayıda üniversitenin, sivil toplum kuruluşları ve özel şirketlerin katkısıyla yapılarak kamuoyu aldatılmaya çalışılmaktadır” denildi.