Çanakkale Troia çizgi romana taşındı

Çanakkale Troia çizgi romana taşındı
5 Mart 2013 12:10

Çanakkale merkezine bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan Troia Ören Yeri başta olmak üzere, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Türkiye’deki ören yerleri, çocukların arkeoloji tarihini seveceği şekilde çizgi roman kitaplara taşındı.

 

 

 

5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Troia Antik Kenti başta olmak üzere, aralarında Tılsımlı Köy Çatalhöyük ve Gizemli Kent Hattuşa’nın da bulunduğu Ören yerleri, Arkeologos projesi kapsamında bir yayınevi aracılığıyla çizgi romana taşındı. Projenin danışmanlığını yapan ve konseptini geliştiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Troia Kazıları Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, 25 yıldır kazılarda görev aldığı Troia Antik Kenti’ni çocukların sevebileceği ve anlayabileceği şekilde ‘Troia Macerası’ isimli çizgi romana taşıdığını söyledi.

 

 

 

 

Doç. Dr. Rüstem Aslan, çocuklar için Ören yerleriyle ilgili kitaplar bulunduğunu, ancak bunun bir dizi olarak, tüm Ören yerlerini kapsayacak şekildeki konseptinin Türkiye ilk kez gerçekleştiğini söyledi. Troia Macerası isimli çizgi romanı yazan Doç. Dr. Rüstem Aslan, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Türkiye’deki Ören yerleri hakkında, çocukların anlayabileceği dilde, çizgi roman tarzında kitap hazırlandığını söyledi.

 

 

 

 

 

Projeyle, Ören yerlerinin hikayelerini, her Ören yerinin kendi öyküsüyle örtüşen hayvanlar üzerinden bir modern fabl tarzında anlatmayı amaçladıklarını belirten Doç. Dr. Rüstem Aslan, ‘Bu proje kapsamında farklı Ören yerlerinin uzmanları kitapları yazıyor. Amaç Anadolu kültür tarihini, Ören yerleriyle beraber çocuklara anlaşılabilir, zevkli, neşeli bir şekilde anlatmak. Bir diğer amaç ise, özellikle arkeolojik kazılarla elde edilen akademik bilgilerin topluma inmesi. Tarih öğrenmek her zaman sıkıcı değildir.

 

 

20 Ören YERİ

 

Kitap dizisinin 20 Ören yerini kapsayacağını kaydeden Doç. Dr. Rüstem Aslan, ‘Kitaplar ilk olarak Türkçe yayınlandı. Ancak daha sonra diğer dillerde de yayınlanacak. Ailelerin çocuğunu alıp Ören yerlerine koşmalarını sağlayacak bir proje. Çocuklar bu kitapları okurken, Ören yerlerini kafalarında canlandırabilecek. Aileleriyle birlikte Ören yerlerini gezerlerken daha iyi anlayabilecekler dedi.

 

 

 

KORFMANN’A ADANDI

 

Troia Macerası isimli kitabı, 1988-2005 yılları arasında Troia’ya büyük hizmetleri geçen, Troia müzesi fikrinin babası olan Manfred Osman Korfmann’a adadığını belirten Aslan, ‘Korfmann, her zaman yapılan işlerin çocuklara anlatılması gerektiğini söylerdi. Ben de kitabımı kendisine adadım’ dedi.