Bu hafta Ankara’nın iki tartışması olacak: Sokak köpeklerinin uyutulması ve etki ajanlığı

Bu hafta Ankara’nın iki tartışması olacak: Sokak köpeklerinin uyutulması ve etki ajanlığı
26 Mayıs 2024 09:07

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda bu hafta geçtiğimiz hafta komisyonda kabul edilen Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı kurulmasını düzenleyen kanun teklifinin görüşülmesi bekleniyor. Muhalefet partileri, kurulması planlanan bu vakfın Dışişleri Bakanlığına paralel bir yapı olabileceği uyarısını yapıyor. Pek çok ticari faaliyette bulunacak olan vakfın bütçesinin denetlenemeyecek olmasının kabul edilemez olduğu da ifade ediliyor.

 

 

 

EMEKLİ ASKERLERİN YORUMCULUĞUNA KISITLAMA

 
Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre Türk Silahlı Kuvvetlerinin personel yapısıyla ilgili değişikliklerin öngörüldüğü TSK Personel Kanununda Değişiklik Teklifi de Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülecek. Teklifle Emekli TSK personelinin televizyon ekranlarında, çeşitli basın yayın organlarında ve sosyal medyada yapacakları muhtemel açıklamaların kısıtlanması öngörülüyor.

 

 

 

URALOĞLU SUNUM YAPACAK

 

 

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun Dijital Mecralar Komisyonu’nda sosyal medya platformlarına uygulanması muhtemel bant daraltma yaptırımı ve mevcut duruma ilişkin bir sunum yapması bekleniyor.

 

 

YENİ TEKLİF GELİYOR

 
Sivil Havacılık Kanunu’nda değişiklikler içeren yeni bir kanun teklifinin de gelecek hafta Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun taslak teklifle ilgili açıklamasına göre havalimanı girişinde tüm yolcular cihazla aranacak, cihazla aranmanın yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılacak. Kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcu uçağa kabul edilmeyecek. Düzenlemeyle havacılık güvenliği ile sınırlı olmak üzere özel güvenlik personeli genel kolluk nezaretinde eşya, bagaj ve kargolarda arama yapabilecek.

 

 

İKİ TARTIŞMALI KONU: SOKAK KÖPEKLERİNİ UYUTMA, ETKİ AJANLIĞI

 
Henüz Meclis’e sunulmamış olsa da hazırlığı yapılan iki önemli teklife ilişkin tartışmaların bu hafta da devam etmesi bekleniyor: Bu düzenlemeler Hayvan Hakları Yasası ve 9’uncu Yargı Paketi.

Hayvan Hakları Yasası’nın taslağında sahiplenilmeyen sokak köpeklerinin uyutulmasına ilişkin bir düzenleme yer almasına yönelik tepkiler var.
9’uncu Yargı Paketi’ndeki Etki Ajanlığı düzenlemesi de hafta boyunca tartışılacak başlıklardan olacak. AK Parti’nin bu iki başlıkta nasıl bir adım atacağı takip edilecek.

Öte yandan hayvan hakları yasa teklifi ile ilgili çalışmayı yürüten AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’nun ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve tarım bakanlığından yetkililerle görüşmeler yapması bekleniyor.

Siyasi partilerin genel başkanları salı ve çarşamba günleri grup toplantılarında gündemi değerlendirecek.