‘Böyle giderse ekmeyi bırakacağız’

‘Böyle giderse ekmeyi bırakacağız’
29 Mayıs 2022 09:55

Çiftçiler, artan maliyetlerini üretimle karşılayamamaktan şikayetçi. Buğday üretiminde söz sahibi illerde ekim yapan çiftçiler, ya ekmeyi bırakacaklarını ya da buğdaydan vazgeçeceklerini söylüyor.

 

 

Duvar’da yer alan habere göre artan tarımsal maliyetler, çiftçilerin üretimlerini devam ettirmesini zorlaştırıyor. Maliyetlerin yanı sıra yaşanan kuraklık ve sulama problemleri de hesaba katılınca çiftçi için üretim yapmak, bir seçenek olmaktan çıkıyor. Türkiye’nin yıllar içinde kaybettiği tarım alanlarının ve üretimden çekilen çiftçi sayısının her geçen gün artması, gelecekteki olası bir gıda krizi için de uyarı veriyor. İlkokul sıralarından bu yana öğrencilere ezberletilen “Türkiye kendine yeten bir tarım ülkesidir” sözü yerini, “Türkiye ithal ederek kendine yeten bir tarım ülkesidir” sözüne bırakıyor.

Temel ihtiyaçların başında gelen ekmeğin hammaddesi buğday da tarımda yaşanan bu sorunlardan payını alıyor. Buğday ihraç eden ülkeden buğday ithal eden ülkeye dönüşen Türkiye’de, çiftçiler bir çıkış yolu arıyor. Artan maliyetlerle başa çıkamayan çiftçiler, gerekli destekler hayata geçirilmezse buğday üretilen arazilerine ya başka ürün ekeceklerini ya da üretimden çekileceklerini söylüyor.

 

SON BEŞ YILDA BUĞDAY ÜRETİMİ 3,5 MİLYON TON AZALDI
TÜİK’in açıkladığı veriler, son 20 yılda Türkiye’deki tarım alanlarının milyonlarca hektar azaldığını gösteriyor. 2001 yılında Türkiye’deki toplam tarım alanı yaklaşık 40 milyon hektar. 2021 yılına gelindiğinde bu rakam 38 milyon hektara düştü. Toplam tarım arazisi içindeki işlenebilir alanlara baktığımızda da 2001 yılında 23 milyon hektardan, 2021 yılında 19 milyon hektara indi. 20 yılda ekilmeyen tarım arazisi, Belçika’nın yüzölçümüne yaklaştı. Tarım alanlarındaki bu düşüş, buğday üretimindeki düşüşle paralel seyrediyor. Son beş yıllık rakamlar hem toplam tahıl üretimimizin hem de bunun içindeki buğday üretimimizin ciddi oranda azaldığını gösteriyor.

Türkiye’de ekilen toplam tahıl alanı içinde en fazla yeri yüzde 44’lük payı ile buğday kaplıyor. Yine TÜİK rakamlarına göre, 2017 yılında toplam tahıl üretimi 36 milyon 133 bin ton olurken, bunun içinde buğday üretimi 21 milyon 500 bin ton oldu. 2021 yılına geldiğimizde toplam tahıl üretimi 31,9 milyon tona, buğday üretimi de 17,7 milyon tona geriledi. Kısacası son beş yılda toplam tahıl üretiminde 4 milyon ton, buğdayda da 3,5 milyon ton kayıp yaşandı.