Boy kilo hesaplama nasıl yapılır? İdeal boy ve kilo kaç olmalı?

Boy kilo hesaplama nasıl yapılır? İdeal boy ve kilo kaç olmalı?
23 Kasım 2017 18:39

Kilo probleminin fazla olduğu son yıllarda kişinin ideal kilo ve boyunun ne kadar olması gerektiği çeşitli kaynaklarda açıklanmıştır.

 

 

 

İdeal kilo nedir?

  • Kadın ve erkeklerin ideal kilo oranı farklı olduğu için ayrı bir şekilde ölçülmektedir. Kişinin vücut indeksi hesaplanırken boy ve cinsiyet önem teşkil eder. Zayıf veya kilolu olan birinin vücut ölçüleriyle ilgili değerlendirilme yapılması için cinsiyet ve boy baz alınmaktadır.
  • Bireyin cinsiyet ve boy ölçülerine göre ideal kilosunun ne kadar olması gerektiği belirlenmektedir. Her insanın kendi beden ölçülerine göre uygun kilo aralığı bulunmaktadır.
  • İdeal kilonun hesaplanması işleminde divini formülü kullanılır ve kişinin beden kitle endeksi hesaplama sonuçlarına bakılır. Bu değerlerin tamamı tavsiye edilen ideal kiloyu ifade etmektedir.

İdeal kilo nasıl hesaplanır?

https://kadinloji.com/ sitesinden online olarakta ulaşabileceğiniz ideal boy kilo hesaplama yöntemi için kullanılan divine formülü erkek ve kadınlar için farklı değerlendirme yapılır. Erkeklerde kullanılan ideal kilonun hesaplanması formülü 50 + 2,3 Boy ölçüsü- 152,4 / 2,54 kadınlarda kullanılan formül ise 45,5 + 2,3 Boyunuz- 152,4) / 2,54 olarak açıklanabilir.

Vücut kitle indeksi aralıklar

Bireyin kilo ağırlığı ile boy uzunluğunun oranına beden kitle endeksi hesaplama denir. Kısacası insan vücudunun boya göre cm’ye düşen ağırlıktır. Hesaplanma şekli ise ağırlık boy ölçüsünün karesine bölünmesidir. Vücut kitle indeksinde bulunan sonuçlar şu şekilde incelenebilir:

  • Beden kitle endeksi on sekiz ila yirmi beş aralığında olan kişiler ideal kiloya sahiptir.
  • Beden kitle endeksi yirmi beş ila otuz aralığında olan insanlar fazla kilolu olarak ifade edilebilir.
  • Beden kitle endeksi otuz ila kırk aralığında olan kişilerin obezite kategorisine girmektedir.
  • Beden kitle indeksi kırk ve üzerinde olan insanlar ise ileri obezite sınıfında bulunmaktadır.
Fazla kilolu olmanın zararları

Günümüz şartlarında kilolu olmak ciddi sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkar. Kilo sorunu hastalıkları meydana getiren tehlikeli bir rahatsızlıktır. İdeal kilo hesaplama yapılarak olunması gereken kilo oranı insanlara sunulur. Kilolu kişilerde dikkate alınan kavram kişide bulunan yağ oranı olarak ifade edilebilir. Bedenin yağ oranı normal seviyenin üzerinde olduğu zaman hastalıklar oluşur. Meydana gelen hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kalp ya da damar hastalığı oluşur.
  • Kolesterole yol açar. Kolesterolün oluşma sebebi yanlış beslenmedir.
  • Damar bölgelerinde kireçlenme gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
  • Vücuttaki organların etrafında sorunlar oluşmaya başlar.
  • Karaciğer veya pankreas yağlanmaktadır. Özellikle karaciğerin yağlanma hali siroza yol açar.
  • Birçok hastalığın başlıca nedeni obezite olduğu için kişi mutlaka ideal kilo hesaplama işlemini yaptırmalı ve ideal kiloda olmak için sağlık kontrollerinden geçerek diyet programı uygulamalıdır.

Sağlıklı yaşamın sırrı ideal kilodan geçmektedir. İdeal kiloya ulaşmak için kilo verme konusunda ayrıntılı bilgilere kadinloji.com sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu site üzerinden ideal kilonuzu hesaplayabilir ve sonuçlara göre yapmanız gereken şeyler hakkında bilgiler elde edebilirsiniz.