Görmeyen Gözde Şaşılık Ameliyatı

Görmeyen Gözde Şaşılık Ameliyatı
22 Nisan 2024 10:15

Görme yetisini kaybetmeye başlamış veya kaybetmiş bir gözde zaman içerisinde kayma görülebilir ve iki göz arasında paralellik kaybı yaşanabilir. Göz tembelliği başta olmak üzere çeşitli nedenlerle görme yeteneğinde azalma gerçekleşen göz, beyne yeterli detaylara sahip görüntüyü iletemediği için beyin sağlıklı olan göze sinyaller göndermeye devam eder. Uzun vadede beyin ve görme kaybı gelişen göz arasındaki sinir iletiminde açığa çıkan aksaklıklar göz kayması ile sonuçlanabilir. Görmeyen gözde şaşılık cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilen bir durumdur. Herhangi bir gözlük veya ilaç tedavisi bu tür vakalarda etkili değildir. Müdahale edilmediğinde veya müdahale ertelendiğinde ise kayma açısı daha da artabilir. Bu durum göz kayması ile gelişen şikayetleri arttırabilir.

 

Görmeyen gözde kayma genellikle dışa doğru gelişir. Nadir de olsa bazı vakalarda içe ve yukarı doğru da kayma gelişimi görülebilir. Yapılacak olan cerrahi müdahaleler ile gözler arasındaki estetik görünüm yeniden kazanılabilir ve kayma problemi giderilebilir.

Görmeyen Gözde Şaşılık Ameliyatı Etkili Midir?

Şaşılık tedavileri arasında en sık gerçekleştirilen ameliyatlar genellikle görmeyen gözler üzerinedir. Her yaş döneminde gerçekleştirilebilen ameliyat tamamıyla görme yeteneğini kaybetmiş veya görme kaybı başlangıcı görülen gözlerde uygulanabilir. Ameliyat görme yeteneğini kaybetmiş bir gözün yeniden görebilmesini sağlamaz. Yalnızca göz kasları üzerine müdahaleler gerçekleştirerek gözün sabit kalmasını destekler. Ameliyat öncesinde yapılan incelemeler sırasında doktor göz hareket kabiliyeti ve göz kayma açısını inceleyerek ideal ameliyat planlamasını yapar. Bu sayede ameliyat sürecinde doğru adımlar atılabilir.

Yapılan değerlendirmeler sırasında kaymaya neden olan güçlü göz kası saptanır. Ameliyat ile bu göz kası zayıflatılır ve zayıf olan kasın güçlendirilmesi sağlanır. Bu sayede göz ideal şekilde hizalanabilir. Görmeyen gözde şaşılık ameliyatı sıkça uygulanan bir ameliyat olsa da klasik bir şaşılık ameliyatına göre daha zor olduğundan mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Aksi takdirde hedeflenen başarıya ulaşılamayabilir.

Doğru planlamalar ve doğru yöntemler ile yapılan bir ameliyat doğrultusunda ise 2 göz arasındaki estetik görünüm yeniden kazanılabilir. Bu sayede kişiler estetik görünümü geri kazandığından başarılı bir ameliyat süreci atlatırlar. Şaşılık ameliyatları genel olarak yüksek başarı oranına sahip ameliyatlardır. Genellikle tek bir ameliyat ile hedeflenen başarıya ulaşılabilir.

Görmeyen Gözde Şaşılık Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Şaşılık ameliyatı ameliyathane ortamında gerçekleştirilen, lokal veya genel anestezi etkisi altında yapılan bir ameliyat türüdür. Ameliyat sırasında göz veya göz çevresine herhangi bir kesi açılmadığından ameliyat sonrasında dikiş alma ihtiyacı da duyulmaz. Sadece konjonktiva zarı açılarak kaslara ulaşılır ve müdahale gerçekleştirilir. Konjonktiva eriyebilen dikişlerle kapatılır. Ameliyat ile aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilen hastaların ilk bir hafta boyunca dinlenmesi önerilir. Ameliyat gerçekleşen gözde geçici olarak kızarıklık ve batma hissiyatı görülebilir. Bu tür şikayetler doktor tarafından reçete edilecek olan damlalar ile kontrol altına alınabilir.

Ameliyat sonrasında göz bir gün kapalı durur ve ertesi gün doktor muayenesi sırasında göz açılır. Pansumanını tekrarlanması veya gözün yeniden kapatılması gerekmemektedir. Gözün açılmasından sonra göz ve göz çevresinin hijyenine dikkat edilmelidir. Verilen damlalar en az bir ay olacak şekilde doktor önerileri doğrultusunda kullanılmalıdır. Ameliyattan sonra gelen 3.günün ardından banyo yapılmaya başlanabilir. Ancak gözün direkt olarak su ile temasından birkaç hafta boyunca kaçınılmalıdır.

Ameliyat sonrasında göz ve göz çevresinin darbe alması önlenmelidir. Özellikle spor faaliyetleri sırasında hafif şiddetli ve darbe riski bulunmayan spor alanlarına yönelinebilir. Ameliyattan 20 gün sonra doktor önerileri dahilinde yüzme veya ağır şiddetli sporlara geri dönüş yapılabilir.