Bir yıllık ödeneğin yarısını iki ayda sıfırladı

Bir yıllık ödeneğin yarısını iki ayda sıfırladı
17 Mart 2015 10:33

Başbakan Ahmet Davutoğlu göstermelik tasarruf tedbirleri için plaket almayı bile yasaklarken, Başbakanlık bütçesi için tüm yılın tamamı için öngörülen ödeneğin yarısının sadece iki ayda harcandığı ortaya çıktı. Geçen yıl Şubat ayında Başbakanlık 15.4 milyon lira harcama yaparken, bu yıl Şubat’ta yapılan harcama 340.5 milyon liraya çıktı.

 

 

Neşe Karanfil’in Hürriyet’te yer alan haberine göre, bu yılın ilk iki ayında yapılan Başbakanlık bütçesinden toplam harcama 460.7 milyon liraya ulaştı. Başbakanlığın başlangıç ödeneğinin 929.1 milyon, ödenek toplamının da 1 milyar lira olduğu biliniyor. Geçen yıl Başbakanlık Ocak’ta 113.7 milyon lira, Şubat’ta ise 15.4 milyon liralık harcama yapmıştı.

 

 

Geçen yıl Başbakanlığın ödenek başlangıcı 933.8 milyon liraydı ve bu ödenek Ağustos ayında bitmişti. Bunun ardından toplam ödeneği 2.4 milyar liraya çıkarılmıştı. Başbakanlığın 2014 yılında yaptığı toplam harcama da 2.3 milyar lirayı bulmuştu. Cumhurbaşkanlığı Sarayı için Başbakanlık bütçesinden 2014 yılında 963 milyon lira harcanmış, 300 milyon lira da 2015 bütçesine ödenek olarak konulmuştu.

 

 

‘GİZLİ HİZMET GİDERİ’NDE BÜYÜK ARTIŞ

 
Öte yandan, Maliye Bakanlığı’nın dün şubat ayına ilişkin bütçe gerçekleşmeleri açıklamasında örtülü ödenek harcamalarının da içinde yer aldığı ‘gizli hizmet gideri’ kalemindeki artış dikkat çekti. Geçen yıl şubatta 28.9 milyon lira harcama yapılırken, bu yıl şubattaki harcama yüzde 637’lik artışla 214 milyon liraya ulaştı.

 

 

Geçen yıl iki aylık dönemde gizli ödenekten yapılan harcama 133.6 milyon liraydı. Bu yıl ocak-şubat ayında yapılan harcama 323.9 milyon liraya çıktı. Gizli hizmet gideri altında Başbakanlığın örtülü ödenek harcamasının yanısıra MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Milli Güvenlik Kurulu gibi kuruluşların harcamaları da yer alıyor.