Bilinmeyen yönleriyle yerelması

Bilinmeyen yönleriyle yerelması
27 Ekim 2012 20:14

OCAK-2006 – LİBYA- TRİPOLİ: Zaman buldukça, Tripoli’nin çevre köylerini ziyaret ediyordum.
Tripoli’nin batısında ki, köyde ikamet eden ve ataları 1867 yılında İzmirden Tripoliye göç etmişlerdir. 1982 yılından beri tanıdığım Hüseyne Turhan isimli diş tabibi arkadaşımı ziyarete gittim ve iki akşam köyde misafir ettiler. Hüseyne Turhan beyin 234 dönüm narenciye bahçesi vardı, narenciye bahçelerini gezerken, yaklaşık bir dönüm yere, yer elması dikmişlerdi ve sordum yerelması iyi para ediyor ki bu kadar dikmişsiniz? Hayır hayır, akrabalar, eş ve dost için ekiyoruz. Yerelması çok şifalıdır, çok tüketiriz. Bu çevrede en sağlıklı köy bizimdir. Sağlığımızı yerelması ve narenciye tüketimine borçluyuz dedi. Bende dedim Hüseyin kardeş o zaman yerelmasının neye yaradığını ve nasıl kullandığınızı bana anlatırmısın? Hay hay sevgili soydaş Numan.
 
    DR. HÜSEYNE TURHAN’NIN, YERELMASI FAYDALARI KONULU SOHBET NOTLARI:
 
    Önce yerelmasını tanıyalım? Yerelması papatyagiller’dendir. Boyu 2 – 3 metreye kadar boylanır, çok yıllık bir yeraltı sebzesidir. Papatyaya benzer çiçekleri vardır. Yeraltındaki yumruları patates gibidir.
     
     ŞİFASI:
      Yerelmasının şekeri, insüline ihtiyaç olmadan vücutta depo edilir ve sarfedilir. Şeker hastaları için bulunmaz pratik bir sebzedir Hazmı çok kolay olduğu için, çocuklara, ihtiyarlara ve hastalar için bulunmaz faydalı bir veliniymettir. Bol madeni madde verir ve besler. Enerji ve beslenme bakımından patates ile aynıdır.
       Yerelması’nın birleşiminde ki, vitaminler, besin değeri ve mineraller sayesinde, çocukların boylanmasına ve kemiklerin iri olmasını sağlar. Çocuk emziren annelerin süt miktarını ve beslenme değerini arttırır.
       Yerelmasında kayganlık sağlayan maddeler vardır, bununla bağırsaklar kaygan hale gelir ve kabızlıgı önler, Hemoroid (Basur) sorunu olanlar için en doğal , pratik ve bitkisel bir tedavi sebzesidir.
       Böbrekleri ve pankreas bezlerini çalıştırır. Bol idrak söktürür, kandaki zararlı maddeleri dışarı atar. Damla, nikris, eklem ağrılarını ve romatizma ağrılarını azaltır. Kanı temizlediği için cildi güzelleşir.
      Pankreas bezini düzeltir ve çalışmasını artırarak, insülin ifrazatını arttırır. Karbonhidrat oranı düşük olduğu münasebetiyle, bu uygulama şekerlilerin doğal yollarla insülin ihtiyacını temin eder.
 
    YERELMASI NASIL TÜKETİLİR?
       Kışın gribal enfeksiyonlardan korunmak için; yerelmasını ihtiyacınıza göre mutfak robotunda çırpıp, çorbalarınıza katarsanız hem gripten korunursunuz, hem de kabızlık sorunu ile karşılaşmazsınız. Kabızlıktan korunmak demek, bir çok hastalıktan korunmak demektir. Bir çok hastalığın sebebi de kabızlıktır.
       DR. Hüseyne Turhan soydaşımızdan bir içecek tarifi: Bir litre taze sıkılmış narenciye suyuna iki ceviz büyüklüğünde yerelmasını bleder da çırpıp, kahvaltıda çay yerine içerseniz, cildiniz güzelleşir, hep canlı ve parlak olursunuz.
 
       NOT: Yerelmasının besin değerlerinin korunması için; kesinlikle aluminyum tencere ve benzer tek tabanlı tencerelerde pişirip, kaynatmayın.
        Yerelması sezonu boyunca, her yemekten sonra bir ceviz büyüklüğünde, çiğ olarak yiyerseniz hazmı kolaylaştırır.
      
      Numan Aladağ’dan, özel bir tarif: Bir litre taze sıkılmış mevsimsel meyvesuyu veya Türkiyede ilk defa Yörsan gıda san. A.Ş. tarafından üretilen ballı nar suyuna bir yumurta büyüklüğünde yerelması, yarım olgunlaşmış Avokado, bir ceviz büyüklüğünde taze Zencefil ve bir adet mandalina’nın çekirdeklerini ayıklayıp kabuğu ile robota atıp, çırptıktan sonra, ailece kahvaltınızı hazırladığınız meyvesuyu ile yaparsanız 20 gün sonra, sağlık ve güzelliğinize hayret edip, bu uygulamadan kesinlikle vazgeçemiyeceksiniz.
 
      YERELMASI VE POLİTİKA:
      Yerelması’nın ve Zencefil’in bazı hastalıklara şifa verdiği modern tıp tarafından da onaylanmıştır. Harran ovasında yaklaşık yirmi yıldır ne yazıktır ki, bu tür sebze yetiştiriciliği ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından Türk çiftçisi bilinçlendirilmemiş olup, çiftçi geçici memnuniyetçilik ödülleri ile fakirlik ve cehaletliğe sürüklenmiştir. Yer elması tarımı modern şekikde yapılırsa, yerelmasından üretilecek Etil alkol (Gıda alkolü) tıp ve bir çok sektörün ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Ayrıca Yerelması tüketim kültürünün başta halk eğitim merkezleri olmak üzere, diğer ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından Türk çiftçisi’nin eğitilmesi halinde, hastahanelere başvurma oranı önemli ölçüde azalacaktır. Doğal ve sağlıklı ürünler tüketilmesi halinde iş gücü kaybı da asgariye inmiş olacaktır. Türkiye de hastalıkları ve iş kaybını asgariye indirmek için; ancak ilgili kurum ve kuruluşların koodineli faaliyetleri ile gerçekleşir.
 
      Türk çiftçisinin modernleşesini engellemek için verilen geçici ödüllendirmelere son verildiği takdirde, çiftçi mecburen yeni arayışlara yönelecek ve şu an ki, kazancını en az üç’e katlayacak ve Harran ovası bir oksijen üretim merkezi olacaktır. Harran ovasında tıbbi nitelik taşıyan sebze ve meyve üretimini arttırmak için, TBMM de ki, Tıp doktorları, orman ve zıraat mühendisi kökenli Milletvekillerinin ortaklaşa hareket etmeleri halinde Türkiye de hastalıkların asgariye inmesine vesile olacaktır. Tarımın moderleşmesi sayesinde, Türkiye’nin sanayi ötesi bir toplum oluğunu da böylece kanıtlamış olacağız. Yabancı sermaye endeksli, kimyasal içerikli ilaçların tüketimine ilgi azalmış olup, daha sağlıklı bir hayat sürdürmemize vesile olacaktır.  
 
    Büyük Türk Milletinin Milli Bayramlarından CUMHURİYET Bayramını tek dil, tek vatan ve tek bayrak altında kutlanmasını Cenab-ı ALLAH’tan niyaz eder, CUMHURİYET Bayramımız Kutlu olsun.  
     
 
         Bu duygu ve düşüncelerle Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini, Vatan sevgisinden mahrum etmeyen kullarından eylesin dileklerimizle, ALLAH’ın Şifa-i şerifi üzerinize olsun.
 
     Vatan şehitlerini, T.C.’nin kurucusu M.K. ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş müslümanları Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.
 
     ÖZDEYİŞLER:
     Kötü asla iyi olmaz, karayı yıkasan da ak olmaz. (Afganistan Atasözü)
     Demiri çürüten kendi pasıdır, insanı Cehennemlik eden de kendi günahları. (Hint Atasözü)
     Tembel insan, şeytanın oyuncağıdır. (Arap Atasözü)
     Rüşvet ve dalkavukluğun para etmediği yerde entrika iş görür. (HintAtasözü)
     Babası iyi olan kimsenin oğluna kız ver, anası iyi olan kimseden kız al. (Kazak Atasözü)
     Gününü gün edip, bencil düşünen ve yalan söylenden idareci olmaz. (Numan Aladağ)
     Dostluk bozulduktan sonra ki nefret, dost iken diktiğiniz meyve ağaçlarının meyvesi en zehirlisi olur. (Numan Aladağ)  
 
 
     Kaynakça:
     Numan Aladağ’ın yurtdışı gezi ve kaynak kişilerlele sohbet notları.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun