Berlusconi umudu Monti'ye bağladı

Berlusconi umudu Monti'ye bağladı
17 Aralık 2012 00:59

İtalya’da yeniden başbakanlığa adaylığı hem ülkede hem de Avrupa Birliği nezdinde endişeyle yaklaşılan Silvio Berlusconi, anketlerde de partisi büyük gerileme yaşayınca kurtuluşu teknokrat hükümetin lideri Mario Monti’de aramaya başladı.
İkilinin işbirliğine bir “UFO” projesi gözüyle bakılırken, Noel’den önce istifa etmesi beklenen Monti, hükümetinden desteğini çekmiş olan Berlusconi’yi “tutarsız” olarak niteledi.

Ekonomik krize çözüm bulamayınca geçen yıl Kasım ayında istifa etmek zorunda kalan Silvio Berlusconi’nin, beşinci kez adaylığını açıklamasının ardından ortaya çıkan tablo, hem kendisi hem de partisi için hiç de iç açıcı olmadı. Berlusconi’nin lideri olduğu Özgürlükçü Halk Partisi’nde (PDL), mevcut teknik hükümeti destekleyenler ve desteklemeyenler bir ayrıma düşmüş durumda. Tüm Avrupalı liderlerin, yeniden aday olmasına temkinli yaklaşmasının yanı sıra, sürekli güncellenen anketlerde, merkez solda bulunan Demokrat Parti (PD) ve ünlü komedyen Beppe Grillo’nun 5 Yıldız Hareketi’nin (Movimento Cinque Stelle) ardından, merkez sağdaki partisi PDL’nin üçüncü sıraya düşmesi Berlusconi’yi yeni arayışlara sürükledi. Bununla da kalmayıp, dünya genelinde 1,1 milyar üyesi bulunan Katoliklerin söz sahibi merkezi Vatikan’ın da, Mario Monti’yi destekler tavır alması da, İtalyan siyasetine damga vurmuş olan 76 yaşındaki Berlusconi’nin canını sıkan gelişmelerden. PDL olarak, geçen hafta İktisatçı Mario Monti liderliğindeki, 18 bakanla yürüyen kabineden desteğini çeken Berlusconi, yine çareyi Monti’de arıyor.

MONTİ’YLE TARİHİ FIRSATI YAKALARIZ

İtalya’daki siyasi krizin sebebi olan Berlusconi, hafta içinde yaptığı, “Monti, merkez sağı toparlayıp, başbakan adayı olmak isterse ben geri adım atmaya hazırım” yönündeki açık çağrısından vazgeçmiyor.

Berlusconi son olarak, partisinin genel sekreteri Angelino Alfano’yla birlikte Monti’ye, “Ilımlılara katıl. Ülkedeki ılımlılar, şu an çoğunluktadır. İyi düşünülürse, Mario Monti İtalya’da ılımlıların birleştiricisi olabilir. Birçok kez kendisine de ilettiğim üzere Monti teklifimi kabul ederse, seçimleri kazanmak için tarihi bir fırsatı da kaçırmamış olacağız” mesajı gönderdi.