İran, İsrail’e saldırdı…

İran, İsrail’e saldırdı…
14 Nisan 2024 08:09

Orta Doğu’da tansiyon her geçen dakika düşüyor… İran, İsrail’in Şam’daki konsolosluk binasını bombalamasının ardından İHA’larla misilleme saldırısı gerçekleştirmesinin ardından birçok ülkeden arka arkaya açıklamalar geldi.

 

 

İsrail’in İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemesi sonrasında misilleme sözü veren Tahran yönetimi harekete geçti. İsrail’in saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 2’si general toplam 7 kişi yaşamını yitirirken İran, dün gece İsrail’e 100’den fazla insansız hava aracı ve füze ile saldırdı.

 

İran Devrim Muhafızları Ordusu, “İsrail’e yönelik İHA saldırısı, İsrail’in Suriye’deki İran konsolosluğuna saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu” açıklamasında bulundu.

 

 

İSRAİL: İLK DALGAYI BERTARAF ETTİK

 
İsrail ordusundan saldırının başlamasının ardından yapılan ilk açıklamada “Savunma sistemlerimiz saldırılarla başa çıkmaya hazır” denildi.

İHA’ların İsrail’e ulaşmasının saatler alacağını belirten ordu açıklamasında, “Tehdit altındaki bölgelerde sirenler çalacak” denildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yaptığı videolu açıklama ile İran’ın İHA ve füze saldırısının ilk dalgasının bertaraf edildiğini söyledi. Gallant, çatışmanın sürdüğünü de vurguladı.

 

 

BIDEN NETANYAHU’YU UYARDI

 
Öte yandan Axios isimli ABD merkezli medya kuruluşu, Beyaz Saray’dan üst düzey kaynaklara dayandırdığı haberde ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu uyardığını aktardı.

Biden’ın Netanyahu’ya İran’a karşı saldırı yapma uyarısında bulunduğunu söylerken, Biden’ın olayların büyümesini istemediği de kaydedildi. Biden’ın Netanyahu’ya İsrail, ABD ve bölgedeki diğer ülkelerin ortak savunma çabaları sayesinde İran’ın saldırılarının başarısızlıkla sonuçlandığını söylediği ve Netanyahu’ya, “Bir zafer kazandın. Bu zaferi al” dediği belirtildi.

ABD Başkanı Biden, kamuoyuna yaptığı açıklamada ise İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırıyı kınadığını belirtti. Biden yaptığı açıklamada, “Yarın, İran’ın küstah saldırısına karşı birleşik bir diplomatik tepki koordine etmek üzere G7 liderleri arkadaşlarımı bir araya getireceğim” dedi.

Kaynaklar ayrıca Biden’ın Netanyahu’ya, İsrail’in İran’a olası bir karşı saldırısında ABD’nin yer almayacağını söylediğini ve Netanyahu’nun da “anladım” diye yanıt verdiğini açıkladı.

 

 

NETANYAHU: KAZANACAĞIZ

 
İran’ın misilleme saldırısından sonra Netanyahu, eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X’te bir açıklama yaptı.

Kısa bir açıklama yapan Netanyahu, “Durdurduk, püskürttük, birlikte kazanacağız” dedi.

Öte yandan İsrail ordusu da saldırılarla ilgili bir açıklama yaptı… Yapılan açıklamada saldırıların yüzde 99’unun püskürtüldüğü belirtilirken, “Saldırıların bir kısmı İran’ın yanı sıra Irak ve Yemen’den geldi” denildi. Açıklamada, İran’dan 300 saldırı yapıldığı belirtildi.

 

 

Öte yandan, İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, saldırılar nedeniyle ülkenin güneyinde 10 yaşında bir çocuğun ağır yaralandığını bildirdi.